Sedam godina nakon što je UNESCO Veneciji prvi put zaprijetio stavljanjem na popis Svjetske baštine u opasnosti, pitanje Venecije na dnevni red ponovno će doći na sastanku UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu koji sa zasjedanjem počinje 16. srpnja.

O Veneciji je zaključeno kako se kontinuirano rade pogrešne stvari koje se tiču ljudskog faktora, ali i klimatske promjene koje utječu na ekosustav lagune. Smatra se da je toj preporuci doprinio i povratak velikog kruzera u Veneciju, unatoč uredbi talijanske vlade po kojoj su takve stvari nedopustive.

Također, uz Veneciju, bi se na popisu moglo naći još šest drugih mjesta. Prvo od njih je dolina Katmandu u Nepalu, gdje se od potresa 2015. godine nije ništa napravilo za zaštitu palača i hramova koji su to mjesto upisali na popis Svjetske baštine. Nadalje, spominju se i centar Budimpešte i obale Dunava, kojima se šteti neplaniranim razvojem, a i dvorac se ne obnavlja na način koji je propisan međunarodnim normama i standardima čuvanja obnove.

Neolitskom spomeniku Stonehenge u Britaniji prijeti tunel sagrađen ispod mjesta. Britanske vlasti odbacuju dulji tunel zbog cijene, unatoč preporukama Centra za svjetsku baštinu. Sljedeći je na popisu prirodni rezervat W-Arly-Pendjari koji se nalazi u Beninu, Burkini Faso i Nigeru. Njega pak ugrožava ono najgore - terorističke skupine , krivolov, traženje zlata...

Na listi se našao i jedan primjer iz nedaleke nam Makedonije, a radi se o Ohridskom jezeru. Naime, nekontrolirani turistički razvoj s albanske i makedonske granice uništava to područje, tako da ako i dalje bude želja da Ohrid ostane na popisu, bit će potrebno ponešto promijeniti.

Ohridsko jezero - 1 Ohridsko jezero - 1 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Nažalost, na listi se našao i Veliki koraljni greben, i to zbog globalnih klimatskih promjena, čija se perspektiva prema UNESCO-ovu izvješću dodatno pogoršala iz loše u vrlo lošu zbog pogoršanja ekoloških procesa.

Recimo još za kraj da se trenutačno na popisu ugroženih nalaze ukupno 53 lokacije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju