Sedam godina nakon što je UNESCO Veneciji prvi put zaprijetio stavljanjem na popis Svjetske baštine u opasnosti, pitanje Venecije na dnevni red ponovno će doći na sastanku UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu koji sa zasjedanjem počinje 16. srpnja.

O Veneciji je zaključeno kako se kontinuirano rade pogrešne stvari koje se tiču ljudskog faktora, ali i klimatske promjene koje utječu na ekosustav lagune. Smatra se da je toj preporuci doprinio i povratak velikog kruzera u Veneciju, unatoč uredbi talijanske vlade po kojoj su takve stvari nedopustive.

Također, uz Veneciju, bi se na popisu moglo naći još šest drugih mjesta. Prvo od njih je dolina Katmandu u Nepalu, gdje se od potresa 2015. godine nije ništa napravilo za zaštitu palača i hramova koji su to mjesto upisali na popis Svjetske baštine. Nadalje, spominju se i centar Budimpešte i obale Dunava, kojima se šteti neplaniranim razvojem, a i dvorac se ne obnavlja na način koji je propisan međunarodnim normama i standardima čuvanja obnove.

Neolitskom spomeniku Stonehenge u Britaniji prijeti tunel sagrađen ispod mjesta. Britanske vlasti odbacuju dulji tunel zbog cijene, unatoč preporukama Centra za svjetsku baštinu. Sljedeći je na popisu prirodni rezervat W-Arly-Pendjari koji se nalazi u Beninu, Burkini Faso i Nigeru. Njega pak ugrožava ono najgore - terorističke skupine , krivolov, traženje zlata...

Na listi se našao i jedan primjer iz nedaleke nam Makedonije, a radi se o Ohridskom jezeru. Naime, nekontrolirani turistički razvoj s albanske i makedonske granice uništava to područje, tako da ako i dalje bude želja da Ohrid ostane na popisu, bit će potrebno ponešto promijeniti.

Ohridsko jezero - 1 Ohridsko jezero - 1 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Nažalost, na listi se našao i Veliki koraljni greben, i to zbog globalnih klimatskih promjena, čija se perspektiva prema UNESCO-ovu izvješću dodatno pogoršala iz loše u vrlo lošu zbog pogoršanja ekoloških procesa.

Recimo još za kraj da se trenutačno na popisu ugroženih nalaze ukupno 53 lokacije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju