Već na samom ulazu u Grožnjan očarat će vas pogled koji se sa zidina pruža do samog obzora. S vrha brda na kojem se nalazi taj šareni istarski gradić vidjet ćete dolinu rijeke Mirne i prostranstvo zelenila koje hrani dušu. No nije to ono po čemu će vam Grožnjan ostati urezan u pamćenje. Prekrasan pogled je dragulj kojeg imaju i ostali istarski gradići, Grožnjan je poseban po atelijerima.

  Galerija Štalla, Grožnjan (fotografirano sa Samsung Galaxy Note10+) Galerija Štalla, Grožnjan (fotografirano sa Samsung Galaxy Note10+) (Foto: Mila Kovačević/Nova Studio)

U njemu se nalazi oko dvadesetak ateljea. Jedan od poznatijih je onaj obitelji Rajković koji svoju tradiciju njeguje već 45 godina. Odmah do njih nalazi se galerija s poznatim likovima od keramike gospođe Lili Golig, zatim ona zaljubljenice u kermiku iz Zagreba koja proizvodi nešto drugačije suvenire te zanimljiva galerija koju zajedno drže fotograf i likovna umjetnica. I to je samo početak jer one se nalaze odmah na ulazu u grad. Ostale se skrivaju po vijugavim ulicama pa uživajte tražeći ih po Grožnjanu.

Grožnjan (fotografirano sa Samsung Galaxy Note10+) Grožnjan (fotografirano sa Samsung Galaxy Note10+) (Foto: Mila Kovačević/Nova Studio)

Kada se nađete u tom srednjovjekovnom gradiću ne propustite proći pored gradske galerije Fonticus koja čuva likovne radove domaćih i stranih umjetnika. Fontik s lođom nekada je bio sud i zatvor, a danas je to mjesto gdje posjetitelji otkrivaju radost nastalu stvaranjem.

Odmah do Fontika nalaze se vrata grada. Ona vode do restorana u kojem ćete pojesti prvoklasni biftek ili sočnu domaću pitu. Gastronomska scena Grožnjana nudi i velik broj poljoprivrednih gospodarstava koji osim hrane nude svoje proizvode i smještaj. Prespavate li u Grožnjanu, počastite se i vrhunskom buteljom istarskog vina.

Palača Spinotti-Morteani, Grožnjan (fotografirano sa Samsung Galaxy Note10+) Palača Spinotti-Morteani, Grožnjan (fotografirano sa Samsung Galaxy Note10+) (Foto: Mila Kovačević/Nova Studio)

Dok ste u Grožnjanu svako toliko zastanite i obratite pozornost na stare kuće i građevine koje datiraju još iz ranije povijesti. Ne propustite palaču Spinotti-Morteani koja je nekad bila dom notarima i veleposjednicima te kaštel koji je danas koncertna dvorana i središte glazbenog života Međunarodnog kulturnog centra hrvatske glazbene mladeži.

  Kuća Marka Pola, Korčula Putovanja Jeste ih vi posjetili? 5 hit mjesta koja ovo ljeto nisu zaobilazili ni stranci ni domaći

Grožnjan je prepoznatljiv i po glazbenoj sceni. Ljeti on postaje pozornica međunarodnog festivala „Jazz is back“ koji okuplja poznata imena jazz scene. Mi smo nažalost na taj događaj zakasnili, no to je svakako razlog da se ponovno vratimo u idilični gradić.

PROBUDITE I VI UMJETNIKA U SEBI I OSVOJITE SAMSUNG GALAXY NOTE10+

Upravo su zbog svih ovih razloga fotografije Grožnjana ovo ljeto preplavile Instagram. I mi smo odlučili probuditi umjetnika u sebi i naše putovanje zabilježiti Samsung Galaxy Note10+ kamerom bez koje ne bismo mogli uloviti tako široke kadrove prekrasnog Grožnjana. Taj je uređaj idealan za blogere i umjetnike jer osim fotografiranja s njim možete stvarati prekrasne ilustracije ili natpise pomoću S Pen olovke koja ima 4096 dodirnih točaka.

Probudi umjetnika u sebi (napravljeno sa S Pen olovkom) Probudi umjetnika u sebi (napravljeno sa S Pen olovkom) (Foto: Nova Studio)

Posjetite i vi grad umjetnika ili probudite jednoga u sebi sudjelujući na Samsung nagradnom natječaju. Pristupite aplikaciji i nakon što napravite fotografiju možete ju urediti – docrtati elemente ili nešto dopisati, kao da koristite S Pen olovčicu. Nakon registracije, prijavljena fotografija se učitava na web voting galeriju gdje svi posjetitelji stranice mogu glasovati. Jedna osoba može glasovati samo za jednu fotografiju.

Probudi umjetnika u sebi (docrtano sa S Pen olovkom) Probudi umjetnika u sebi (docrtano sa S Pen olovkom) (Foto: Nova Studio)

Tri sudionika natječaja čije fotografije prikupe najviše glasova osvajaju jednu od nagrada - Samsung Note10+, Note10 i držač mobitela za auto.

Više o pravilima nagradnog natječaja pročitajte ovdje.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju