Vodeća svjetska zemlja kada je u pitanju očuvanje prirode i negativini ugljični otisak, zemlja koja je BDP zamijenila bruto nacionalnom srećom iznenadila je mnoge objavom da će graditi mega grad u srcu prirode. Riječ je o Butano, ali naravno da će butanski kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck pri tome voditi računa da se novi grad uklapa u tamošnje budističke svjetonazore i način života.

Projekt će voditi Bjarke Ingels Group (BIG), jedna od najvećih dizajnerska i arhitektonska tvrtki, koja se proslavila, između ostalih, sa spalionicom otpada koja na krovu ima skijalište, stazu za hike, zid za slobodno penjanja i prostor za rekreaciju koja će oživjeti viziju kralja Butana o potpuno novom gradu - Gelephu Mindfulness City.

Grad koji nema veze s klasičnim gradom

Planovi za novi grad, koji će se „raširiti“ na više od tisuću kilometara kvadratnih na jugu zemlje, usmjereni su na iskorištavanje spoja „butanske tradicije, prirode i modernog života“, a sve kako bi se stvorila „moderna budistička životna destinacija“. Za usporedbu Zagreb se smjestio na nešto više od 641 kilometar kvadratnih, Osijek na 169, površina Rijeke je 44 kilomatra kvadratnih, a Split se "ugurao" na nepunih 80.

Gelephu Mindfulness City - 7 Gelephu Mindfulness City - 7 (Foto: BIG)

U praktičnijem smislu, projekti prikazuju urbani razvoj niske gustoće između dva velika prirodna rezervata. U gradu će postojati 11 četvrti razasutih između 35 rijeka i potoka. Rižina polja također su uključena u projekt, i to na način da ih se zaštiti od monsunskih poplava.

Što sve nudi Gelephu Mindfulness City?

Grad će turistima poslužiti kao polazna točka za istraživanje ostatka Butana, kako je najavljeno. Niz od devet mostova bit će izgrađen kao glavne znamenitosti, od kojih će svaki biti posvećen jednoj od „nacionalnih domena sreće“ (skup stupova, koji uključuje stvari poput javnih prostora i očuvanja poljoprivrede, koji čine osnovu butanske filozofije).

Naravno, svaki će most imati i funkciju – jedan će djelovati kao duhovni centar Vajrayane koji će omogućiti uvid u dnevne prakse redovnika, jedan će biti zdravstveni centar, jedan staklenik, a jedan će čak uključivati i zračnu luku.

A ako sve to ne zvuči dovoljno spektakularno, projekt grada će uključivati i brane, od kojih će zadnja biti hidroelektrana. U najavi ih se opisuje kao utjelovljenje suživota prirode i kulture, a služe i kao vidikovci za posjetitelje i one u meditativnim šetnjama.

Sve to zvuči prilično impresivno, a na nama je da promatramo iz daleka što će budućnost donijeti i kad će ovaj grad ugledati svjetlo dana.

Suhi dan: U najsretnijoj zemlji svijeta utorkom se ne smije točiti alkohol u kafićima Butan - 3 Butan - 2 +0 Butan - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju