Prvi Festival usporenog putovanja održat će se u okolici Umaga 30.6 i 1.7. 2023.

U malom selu koje se zove Barboj, u stoljetnom masliniku simbolično nazvanom Pachamama Oasis, ljeto će početi okupljanjem zaljubljenika u hodanje, bicikliranje, veslanje, jahanje i ostale aktivnosti na otvorenom

.

Pachamama Oasis nalazi se samo šest kilometara od Umaga, 3 kilometra od slovenske granice i od mora i samo jedan kilometar od popularne biciklističke staze Parenzana kojom mnogi koji putuju sporo, biciklom ili pješice, ulaze u Hrvatsku.

Zbog idealne pozicije ovdje će se, uz otvaranje festivala, otvoriti i prvi kutak za bicikliste i hodače, a radit će čitavu godinu i nuditi okrjepu umornim putnicima na ulazu u Hrvatsku.

Cilj je festivala popularizacija održivih načina putovanja, a zanimljiva putopisna predavanja njegova su okosnica. Prvog dana festivala svoja će iskustva podijeliti Slaven Škrobot i Ante Tonči Fabris, a drugi dan govorit će Rene Lisac i Davor Rostuhar. Oba dana nakon predavanja na redu je glazbeni program raznih autora.

Idejni pokretač i organizator festivala je Goran Blažević, poznati putopisac i avanturist, koji je koracima premjerio nekoliko kontinenata i prikupilo iskustvo dugo puno tisuća kilometara.

Festivalski program počet će 30.6. paljenjem vatre koja će biti simbol Festivala usporenog putovanja. U duhu osnovne ideje festivala, organizatori će se potruditi što manje koristiti tehnologiju, pa će tako i predavače i publiku osvjetljavati samo vatra.

Festival usporenog putovanja ne želi samo promovirati samo putovanja i outdoor iskustva, već hoće poslati i jasnu poruku o održivosti, povratku prirodi, čežnji za promjenom i življenju u trenutku.

Čovjek koji je prohodao "pola" Amerike: Nikola Horvat Tesla o novom filmu, hodanju, životu i brojevima Nikola Horvat Tesla: Why do I hike 2 - 19 Nikola Horvat Tesla: Why do I hike 2 - 18 Nikola Horvat Tesla: Why do I hike 2 - 17 +14 Nikola Horvat Tesla: Why do I hike 2 - 16

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju