Da, da, iako je zračni promet već desetljećima najbrži način za dolazak s jednog mjesta na drugo, neke su europske države i dan-danas bez aerodroma. Naravno, treba otvoreno reći kako se radi o površinom prilično malim državama, ali svejedno, da biste u njih došli avionom, morate prijeći granicu – cestovnim ili morskim putem!

Vatikan

Najmanja država na svijetu i da hoće, teško bi negdje mogla smjestiti zračnu luku. Prostire se tek na 0,44 kvadratna kilometra, a nalazi se usred Rima, koji ionako ima dva međunarodna aerodroma. Stoga ovdje sletite malo izvan grada, dovezete se javnim prijevozom do Rima i nakon razgledavanja Koloseuma, Galerije Borghese i sličnog zaputite se u Vatikan vidjeti papu.

Vatikan Vatikan (Foto: Getty Images)

San Marino

Kad smo već kod Italije, i San Marino, država koju je osnovao "naš čovjek", stolar Marin s Raba, nema aerodrom. Radi se o petoj najmanjoj državi na svijetu, a i ona je, baš kao i Vatikan, "zaključana" Italijom. Najbliži joj je aerodrom Federico Fellini u Riminiju, smješten petnaestak kilometara dalje, pa nešto više od 30 tisuća žitelja San Marina ako želi letjeti avionom mora skoknuti do tog grada.

Monako

Ovu kneževinu s tri strane okružuje Francuska, a s četvrte – Mediteransko more. Monako, najnapučenija zemlja svijeta, također nema zračnu luku, a najbliža je udaljena pola sata, u Nici.Unatoč tome što je bez aerodroma, Monako se ima čime podičiti, primjerice utrkom Formule 1, a tu su naravno i luksuzi koje je teško uopće i zamisliti... 

Monako Monako (Foto: Unsplash)

Lihtenštajn

Zemlja s ponosom nosi titulu najmanje države svijeta koja graniči s dvije zemlje – Austrijom i Švicarskom. Automobil, željeznica, ali i brod, moguća su prijevozna sredstva kojima se može ući u zemlju, a najbliži aerodrom nalazi se u švicarskom St. Gallenu. Ipak, baš briga stanovnike ove zemlje, možda nemaju aerodrom, ali sudeći po uvjetima života, u Lihtenštajnu žive kao bubrezi u loju...

Andora

Smještena između Francuske i Španjolske, na priličnom brdskom terenu, Andora je zemlja u kojoj možete uživati u planinarenju i skijanju. Glavni grad Andorra la Vella može se pohvaliti time da je glavni grad na najvišoj nadmorskoj visini u Europi. Ipak, za let avionom morat ćete odabrati neki od aerodroma u susjednim zemljama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju