Bunker 42 je dizajniran i izgrađen nakon prvih nuklearnih testiranja bivšeg Sovjetskog saveza kada je ustanovljeno da se sklonište mora napraviti na dubini od barem 50 metara ispod zemlje kako bi se izbjegle posljedice udara i radioaktivnog zračenja.

Bio je namijenjen političkom vrhu.

Pred Rusima je bio ogroman izazov – trebali su izgraditi monumentalnu i sigurnu strukturu po određenim specifikacijama ispod gradskih ulica bez da poremete postojeću infrastrukturu i da za to ne otkrije građanstvo i politički neprijatelji.

Iz strateških razloga i blizine s Moskovskim kremljom, Bunker42 se počeo graditi podno brda u okrugu Taganski. Građen je sve do 1956. godine, a srećom nikad nije iskorišten u potpunosti za svoju primarnu funkciju.

Slika nije dostupna Putovanja Skrivena Titova vila na Plitvicama s podzemnim tunelom za koju znaju tek rijetki

Muzej i restoran u Bunkeru 42

Tijekom hladnog rata bio je zapovjedna baza koja je nagledala letjelice koje su prenosile osjetljiv teret poput nuklearnog oružja.

Danas je ovaj prostor pretvoren u povijesni spomenik i muzej po imenu Bunker 42 koji odgovara na pitanje kako je život izgledao iza Željezne zavjese.

Svaki posjetitelj dobiva tajnu propusnicu za ulaz, spušta se 18 katova ispod zemlje te razgledava prostor u kojem je 30.000 ljudi moglo preživjeti 90 dana bez izlaska na danje svjetlo.

U sklopu muzeja nalazi se restoran s ruskim specijalitetima, a prostorije se iznajmljuju za vježbanje heavy metal grupa, team buildinge, svadbene svečanosti, poslovne konferencije i slična događanja.

Misteriozni ruski krater star 250 godina za koji nitko ne zna kako je nastao Krater Patomsky - 1 Krater Patomsky - 4 Krater Patomsky - 5 +1 Krater Patomsky - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju