Obožavatelji arhitekture ali i arheologije sigurno uživaju kada dođu u Egipat. A kako i ne bi, kad još mnoga čuda, nastala za vrijeme antičkog Egipta, stoje koliko toliko očuvana i moguće ih je vidjeti vlastitim očima!

Dolina kraljeva

Nalazi se na zapadnoj obali Nila u blizini Luksora i groblje je faraona Novog kraljevstva starog Egipta (16. – 11. stoljeće prije nove ere). Ovdje je otkriveno mnogo različitih grobnica, od onih pojedinačnih, pa do složenih podzemnih grobnica u kojima počivaju čitave obitelji. Ipak, daleko najpoznatija grobnica ovdje je ona Tutankamonova, koju je britanski arheolog Howard Carter 1922. godine pronašao gotovo netaknutu nakon više od tri tisuće godine.

Hram u Edfuu

Sagrađen je za vrijeme Ptolomejskog kraljevstva (razdoblje od smrti Aleksandra Velikog pa do Kleopatre). Hram je posvećen bogu Horusu i njegovoj supruzi Hathor. Zbog uspona kršćanstva i potrebe crkve za suzbijanjem poganih običaja, ovaj hram je krajem 4. stoljeća gotovo u potpunosti nestao, te je jedna dvorana teško oštećena prilikom požara, a mnogi reljefi su uništeni. Ipak, danas je mjesto koje rado posjećuju brojni turisti.

Đoserova piramida

Ova stepenasta piramida bila je prva koju su izgradili stari Egipćani. Visoka je gotova 62 metra, te je prvi veliki spomenik sagrađen od kamena. Faraon Đoser je odlučio kako će njegova grobnica biti u Saqqari, u blizini kraljevske prijestolnice, grada Memfisa u kojem je živio. Prema legendi, piramida je izgrađena stepenastog oblika, kako bi se Đoser lakše mogao približiti (stepenicama) suncu prilikom putovanja u zagrobni život.

Velika sfinga

Smještena je u Gizi i smatra se unikatnim spomenikom starog Egipta. Sfinga je mitsko stvorenje s lavljim tijelom, a njena glava može biti ovnova, sokolova ili ljudska. Legenda kaže kako je za vrijeme Napoleonovih osvajanja, neka njegova trupa sfingi slučajno otkinula nos, no to je i dan danas, ostala tek zgodna povijesna legenda.

Velika piramida u Gizi

Iako postoje tri, ovaj put ćemo se fokusirati na najveću. One se nalaze u blizini Kaira, a najveća je poznata i kao Keopsova. Visoka je nevjerojatnih 139 metara i gradila se dvadesetak godina. Na njenoj izradi radilo je 100 tisuća majstora, a bilo je potrebno i više od dva milijuna kamenih blokova. Recimo i kako je Keopsova piramida i jedino do danas očuvano antičko svjetsko čudo. Druga piramida visoka je 136 metara, a treća 65.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju