Da, da, Madrid, Barcelona, pa i Valencia i Sevilla dobro su vam već poznati, no Španjolska obiluje i manjim gradovima, koji su zapravo - pravi pravcati dragulji.

Sanjiva Salamanca

Graciozna arhitektura i divna atmosfera ovaj grad čine nezaobilaznim mjestom na ruti između Madrida i Lisabona. U gradu se nalaze čak dvije katedrale i prekrasna zgrada sveučilišta koje datiraju iz 15. stoljeća. Dok se šećete gradskim ulicama imat ćete osjećaj kao da se na setu nekog filma. Po danu ćete vidjeti imena ulica napisana na ručno oslikanim pločama a večer je vrijeme kada možete osjetit mladenačku vibru grada koji vrvi studentima.

Zavodljiva Zamora

Ovom ćete gradu na vrhu litice prići prelaskom preko srednjovjekovnog mosta iznad rijeke Duero. Više od 20 romaničkih crkava, srednjovjekovni dvorac i kolekcija zgrada u art deco stilu dovoljan su razlog da posjetite Zamoru, a u njoj se još nalazi i poznati muzej skulptura Lobo. Rijeka Duero vijuga oko grada iz kojeg puca pogled na zelene brežuljke koji ga okružuju. Posebno je impresivna procesija tijekom Svetog tjedna.

Senzacionalna Segovia

Samo sat vremena sjeverozapadno od Madrida smjestio se ovaj predivan gradić najpoznatiji po rimskom akvaduktu iz 1. stoljeća i Alcazaru, dvorcu koji izgleda kao da ga je izradio Walt Disney. Grad se ponosi i najmodernijom gotičkom katedralom u Europi. Ovdje ćete naći savršenu kombinaciju arhitekture i gastronomije koju je zaista šteta propustiti.

Rustikalna Ronda

Ronda ostavlja bez daha i najokorjelije putnike. Smještena je u Andaluziji na 150 metara visokoj litici a diviti joj se možete i s mosta Porte Nuevo. Na arhitekturi se savršeno ocrtava utjecaj Arapa, Rimljana i katoličkih svećenika a kamene uličice vode do jednog od najstarijih španjolskih arena za borbu s bikovima.

Tajanstveni Toledo

Mnogima je Toledo najdraži španjolski grad. U njemu ćete se osjećati kao da ste zakoračili u neko drugo stoljeće. Impresivne zidine i gradska vrata prva su stvar koja će vas oduševiti, a nakon sat vremena šetnje gradom dolutat ćete do Miradora, mjesta s kojeg puca panoramski pogled na cijeli grad.

Vrckavi Vigo

Užurbani lučki grad pun je pristupačnih ljudi i vrhunskih delicija. Lokalni specijalitet je hobotnica što nije čudno s obzirom da je grad smješten na obali Galicijskog mora i svaki se restoran hvali svojom verzijom jela od hobotnice. Ono što ga čini posebno privlačnim je i to što su u njemu cijene puno popularnije od razvikanih španjolskih gradova a na samo 45 minuta vožnje trajektom nalaze se otoci Cies na kojima se nalaze neke od najljepših plaža na svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju