Dvorci su uvijek sa sobom nosili različite priče o plemstvu koje je na njima živjelo te brojne legende koje su se prenosile s koljena na koljeno. Spletke na dvoru, ljubavi i svađe, grofovi i grofice, balovi, obiteljske zavrzlame - sve su to tajne koje skrivaju zidovi dvoraca.

Pozitivna priča o hrvatskim dvorcima je ta što je sve više njih obnovljeno i stavljeno u novu funkciju. Dok se u većini njih nalaze muzeji, u jednom posebnom dvorcu otkrili smo zanimljiv i drugačiji sadržaj.

"Dvorac u kojemu možeš spavati" - tako jednostavan, a efektan slogan bio je dovoljan da privuče našu pažnju. Dvorac Janković smjestio se u Suhopolju, malenom mjestu koje se nalazi 10 kilometara istočno od grada Virovitice. Dvorac je sagrađen sredinom 18. stoljeća, a sadašnji oblik je dobio za vrijeme Elemira Jankovića početkom 20. stoljeća. Nekadašnje vlastelinsko sjedište grofova Janković, danas je obnovljeno i stavljeno u funkciju Centra za posjetitelje.

Sam dolazak prema dvorcu je veličanstven jer put prema njemu vodi kroz stoljetni perivoj koji predstavlja pravu zelenu oazu ovog slavonskog mjesta. Usred perivoja smješteno je ovo velebno zdanje koje je zaštićeno kao kulturno dobro graditeljske baštine, a koje je obnovljeno prema arhitektonskom projektu Studija 3LHD uz poštovanje povijesnog nasljeđa i zadržavanje vrijednih povijesnih elemenata zgrade.

Unutarnjim uređenjem dvorca dominiraju prirodni materijali, mirni tonovi i mnoštvo detalja lokalnog karaktera. Ovdje se nalazi 15 moderno opremljenih dvokrevetnih soba kategoriziranih u četiri zvjezdice s uslugom domaćeg lokalnog doručka te lounge bar s širokim izborom lokalnih vina, likera, rakija, craft piva, prirodnih sokova te premium slasticama pastry chefice Sandre Jadek koji uz opuštajući unutrašnji ambijent nudi i terasu smještenu u zelenom engleskom vrtu.

U dvorcu je smještena i konferencijska dvorana koja zajedno s ostalim sadržajima dvorca postaje posebno i jedinstveno mjesto za teambuildinge, poslovne sastanke i konferencije. Važan dio dvorca je posjetiteljski centar u kojemu je na zabavan i multimedijalan način ispričana povijest Jankovića i Suhopolja te je interpretirano njihovo obiteljsko stablo i timeline s obiteljskom poviješću i legendama koji se provlači kroz cijeli hodnik glavne zgrade dvorca.

Uz to što svaka soba nosi naziv nekog od grofova, na ovaj način svaki gost se može upoznati s dvorcem u kojemu se nalazi i u potpunosti doživjeti kako je to spavati "u povijesti". Svaki posjetitelj dobiva i tablet s kojim odlazi u perivoj dvorca te skenirajući QR kodove ulazi u proširenu stvarnost u kojemu sam grof priča priču o sebi i svojoj obitelji. Tu je i 5D kino za doživljaj baštine u više dimenzija, a dvorac je moguće obići individualno ili grupno uz stručno vodstvo.

Uz kreativni laboratorij u kojemu najmlađi mogu razigrati svoju maštu, u dvorcu je smještena i suvenirnica s lokalnom ponudom i posebnom osmišljenim Grofinjero suvenirima čije ilustracije potpisuje virovitička umjetnica Anja Duršot. Za one željne aktivnog odmora tu su i brdski te električni bicikli dostupni za najam.

Zanimljiva je i činjenica da je Dvorac Janković otvoren svakog dana od ponedjeljka do nedjelje, od 0 do 24 te je dostupan svim posjetiteljima.

"Ovih dana slavimo prvi rođendan ovog novog doba našeg dvorca te smo izuzetno zadovoljni posjećenošću, noćenjima i ostvarenim rezultatima. Prije obnove dvorac je bio u iznimno lošem stanju. Ne želimo da mu se to ikada više dogodi. Naš cilj je razviti ovu vrijednu kulturnu baštinu u modernu održivu priču. To je moguće samo ako dvorac živi, a živi onda kada su u njemu ljudi. Uz vođenje našeg bed&breakfasta i posjetiteljskog centra, konstantno organiziramo i različite evente koji imaju odličan odaziv. Paint&Wine večeri s lokalnom umjetnicom Gordanom Čurik, predstavljanja lokalnih proizvođača kroz večernja druženja s posjetiteljima i naš vrt koji je divna kulisa ljetnih pozornica pod zvijezdama na kojima organiziramo koncerte, kazališne predstave, prikazivanje filmova i vinske degustacije. Dvorac je postao mjesto susreta, mjesto istraživanja i igre, mjesto uživanja. Dvorac je to u kojemu možete spavati, ali i dvorac koji pruža još mnogo toga." - veselo i s puno entuzijazma objašnjava direktorica Sanja Sudar.

Primjer je ovo jedne vrijedno zaokružene turističke priče gdje se brojan sadržaj nalazi u dvorcu, ali će vas njegovo osoblje uvijek rado uputiti i na istraživanje njegove okolice koja je također bogata kulturnom i prirodnom baštinom, ali i zanimljivim eno i gastro lokacijama. Savršena destinacija za ugodan ladanjski vikend.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju