Smještena u Indijskom oceanu, Republika Maldivi sastoji se od 26 atola koji se protežu od grada Addu do Ihavandhippolhua. Arhipelag Maldiva smješten je na podmorskom planinskom lancu zvanom Chagos-Laccadive Ridge u Indijskom oceanu.

Mnogi odabiru Maldive za svoj romantičan odmor daleko od očiju javnosti, no ipak – postoji i ona druga strana Maldiva koja nije tako bajna, a otkriva se kada se dvije različite kulture susretnu. Ono što je u našoj svakodnevnica i normalna pojava na Maldivima je strogo zabranjeno, barem među lokalcima. U resortima ipak vlada malo drugačija, opuštenija priča...

Kako bismo bili sigurni da ćete izbjeći nevolje kada posjetite ovu predivnu zemlju, sastavili smo popis od nekoliko stvari koje ne biste smjeli raditi na Maldivima.

Maldivi su prilično konzervativna zemlja i javno iskazivanje naklonosti može privući mnogo neugodnih pogleda i mrštenja mještana, koji možda nisu navikli na takvo ponašanje. Zabranjeno je i ljubljenje u obraz. Najdalje što biste mogli otići je držanje za ruke i to je to. Ovo je definitivno jedna od stvari koje biste trebali znati prije odlaska s partnerom na Maldive.

Budući da se radi o muslimanskoj zemlji, Maldivi ne dozvoljavaju alkohol. Ni svinjsko meso se baš ne prodaje. Naravno da se do svega može doći, pogotovo u zemlji koja je orijentirana na turizam, ali bilo bi lijepo da poštujete lokalna pravila i da, ako već morate, ne konzumirate alkohol ili svinjetinu na javim mjestima, odnosno izvan nekog od brojnih resorta. Daleko od očiju lokalaca "sve" je dopušteno, ali u glavnom gradu i na otoku na kojem se nalazi zračna luka alkohola gotovo pa i nema.

Kao što je već spomenuto, budući da su muslimanska zemlja, ženama se savjetuje da izbjegavaju nošenje bikinija ili odjeće koja otkriva "previše" u javnosti. Na odmaralištima (u resortima) nema takvih pravila i možete obući svoj najbolji kupaći kostim i opustiti se pod suncem.

Također morate paziti što donosite u državu. Nekoliko vrsta predmeta je strogo zabranjeno, pa pripazite da vam se u koferu ne nađu predmeti koji se mogu smatrati uvredljivim, prijetnjom ili povezati s kršenjem njihovih društvenih običaja, vjere i načina života.

Među njima su knjige koje uključuju vjerske tekstove, osim Kurana (uključujući Bibliju, Gitu itd.), već spomenuti alkohol i svinjetina ili bilo koji drugi proizvodi povezani sa svinjetinom. Kako ne biste bili izloženi bilo kakvim neugodnim posljedicama, najbolje je ostaviti ove proizvode kod kuće.

"Surova stvarnost je da je na Maldivima još uvijek protuzakonito biti gej. Stotine otoka su pod šerijatskim zakonom, što znači da se LGBTQ+ osoba na Maldivima može kazniti sa 100 udaraca bičem i do osam godina zatvora ako se 'neprimjereno' ponaša. Dok će se u glavnom gradu kopna Maleu osjećati malo sputano, stotine luksuznih odmarališta na Maldivima koje služe turistima znaju točno odakle im dolazi prihod, pa stoga stvarnost ne odražava službeni zakon. Ipak, valja biti na oprezu", riječi su jedne mlade stjuardese koja često radi posla boravi na Maldivima.

Nemojte da vas ovaj tekst obeshrabri, već ga uzmite kao savjet na što trebate pripaziti prilikom vašeg posjeta Maldivima. Maldivi su predivni i sigurni smo da će takav biti i vaš odmor.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju