Stotine kilometara označenih biciklističkih staza prepliće se kroz Koprivničko-križevačku županiju, nudeći raznolike mogućnosti biciklističkih ruta. Počevši od laganih rekreativnih staza kroz pitome ravnice Dravske nizine pa sve do zahtjevnijih ruta preko planine Kalnik, regija obiluje raznolikošću terena i prirodnim ljepotama. Biciklistima su na raspolaganju različite opcije ruta, od kratkih jednodnevnih izleta do višednevnih avantura. Osim što pružaju uživanje u prekrasnim krajolicima i zaštićenim prirodnim područjima, ove staze omogućuju posjetiteljima da otkriju bogatu kulturu i naslijeđe regije. Od posjete renomiranim muzejima, galerijama naivne umjetnosti u Hlebinama, galerijama u Molvama, Batinskoj i Goli, do istraživanja zbirki, izložbi i posjeda obiteljskih gospodarstava te divljenja prekrasnim freskama seoskih crkava, biciklističke rute nude doživljaj za sva osjetila.
Najstarija i najpoznatija biciklistička ruta u području je Dravska ruta, čiji 80 kilometara dugi tijek slijedi rijeku Dravu kroz niz slikovitih, zanimljivih sela u nizinama Dravske nizine - od ušća rijeke Mure u Dravu kod Legrada sve do Križnice kod Pitomače. Ruta prolazi popločanim, šljunčanim i zemljanim cestama uz brojne riječne rukavce i kanale, omogućujući vam da doživite raznoliku prirodu i jednostavan način života regije. Dravska ruta povezuje se s biciklističkim rutama u Sloveniji i Austriji preko Međimurske županije u sjevernoj Hrvatskoj.

PR (Jezero Šoderica) PR (Jezero Šoderica) (Foto: PR)

Selo Gabajeva Greda je maleno naselje s populacijom od svega 149 stanovnika, smješteno unutar Općine Hlebine. U neposrednoj blizini se nalazi šljunčara, kao i dva jezera - istoimeno jezero Gabajeva Greda te jezero Čingi Lingi. Arheološka istraživanja provedena na lokalitetu Gabajeva Greda rezultirala su otkrićem značajnog broja arheoloških artefakata, koji su sada dio zbirki Muzeja grada Koprivnice i Zagreba.
Jezero Gabajeva Greda predstavlja privlačno odredište za ribolovce i zaljubljenike u prirodu, koji traže mir, tišinu i povezanost s okolišem. Ovo slikovito selo također predstavlja idealno stanište za umjetnike, čemu svjedoči prisutnost jednog od njih koji ovdje pronašao dom i nepresušan izvor inspiracije – Stjepana Pongraca.

Jezero Čingi Lingi predstavlja oazu čistoće i urednosti, privlačeći znatan broj posjetitelja koji traže osvježenje od ljetnih vrućina. No, osim rekreativnog užitka, jezero je također omiljeno odredište ljubitelja ribolova, budući da se redovito poribljava. Prostor oko jezera pruža izvanredne mogućnosti za različite sportske aktivnosti poput plivanja, picigina, odbojke na pijesku, biciklizma i mnogih drugih.

Jezero Ješkovo kod mjesta Gole u Prekodravlju pruža izuzetno iskustvo ljubiteljima prirode. Smješteno samo pet kilometara udaljeno od naselja, jezero je lako dostupno posjetiteljima u bilo koje doba godine. Njegova riječna i močvarna vegetacija, te let čaplji ili roda, dočaravaju doživljaj prirodnog bogatstva i blagostanja koje nudi ova ribarska oaza, obilježena mirom i tišinom.
Jezero ima oblik potkove, proteže se na duljinu od 1,5 km i širinu od 150 metara. Okruženo je trskom, rakitom i šarenilom lopoča, dok se duž obale prostiru stari i mladi vrbovi, koji dodatno doprinose estetici mjesta. Labudovi su česti stanovnici ovog prirodnog staništa. U ribarskim kolibama borave sretnici koji su prepoznali potencijal ovog mjesta i davno rezervirali svoje mjesto, uživajući u ribolovu i tišini koju pruža jezero.
Posebno su zanimljiva gnijezda ptica močvarica, koje pružaju jedinstven doživljaj za promatrače prirode. No, istinski dragulj ovog područja predstavlja imanje keramičara i kipara Dragutina Ciglara, gdje je uspostavio ART CENTAR JEŠKOVO, nazvan "Motacilla alba" (Bijela pastirica). Privlačnost područja dodatno naglašava Park znamenitih Podravaca, koji obuhvaća 27 skulptura poznatih imena povezanih s Podravinom, čije su aktivnosti obogatile duhovnost i identitet ovog kraja, od povijesnih vremena do danas.

Bogatstvo flore i faune Hrvatske Amazone – Regionalnog parka Mura-Drava

Odbacite stres užurbanog života i prepustite se bojama, mirisima i zvukovima prirode. Nakon što je UNESCO porječje Mura-Drava-Dunav proglasio Rezervatom biosfere s oko milijun hektara površine i oko 700 kilometara riječnog toka, ovaj jedinstveni prostor dobio je naziv „Europska Amazona“.
Regionalni park Mura-Drava predstavlja jedinstvenu prirodnu riznicu Hrvatske, poznatu kao "Hrvatska Amazona". Ovaj Regionalni park obuhvaća područje duž rijeka Mure i Drave, dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama karakterističnim za regiju.
Regionalni park obiluje raznovrsnim biljnim vrstama koje rastu uz obale rijeka i poplavna područja, uključujući mnoge endemske i rijetke biljne vrste. Drveća poput topola, vrba i hrasta dominiraju pejzažem, dok su vodena područja domaćini raznolikim vodenim biljkama.
Kada je riječ o fauni, Regionalni park Mura-Drava pruža stanište za mnoge životinjske vrste, posebno ptice selice, ribe, vodozemce i sisavce. Regionalni park je važna migracijska ruta za ptice koje putuju iz sjeverne Europe prema jugu tijekom zime. Orlovi, rode, čaplje i mnoge druge ptice često se mogu vidjeti u parku, dok je rijeka Mura dom za različite ribe poput šarana, štuke i soma te vodozemce poput žaba i roda.
Regionalni park Mura-Drava nije samo stanište za bogatstvo flore i faune, već je i važno područje za očuvanje prirodnih ekosustava te promicanje ekoturizma i edukacije o važnosti zaštite okoliša. Posjetitelji imaju priliku uživati u prekrasnom krajoliku, promatrati divlje životinje u njihovom prirodnom okruženju i naučiti o važnosti očuvanja prirode za buduće generacije.

PR (Regionalni Park Mura-Drava) PR (Regionalni Park Mura-Drava) (Foto: PR)

Istražite prirodne ljepote jezera Gabajeva Greda, Čingi Lingi i Ješkovo

PR (jezero Ješkovo) PR (jezero Ješkovo) (Foto: PR)

Saznaj više OVDJE.

 

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju