U selu Mušaluk u Lici, zapravo na samome kraju sela uz rijeku, od strpljenja, ljubavi i prirodnih materijala sagrađena je Doliba - drvena koliba. Njezini su vlasnici na mjestu starog trošnog imanja podigli kuću o kakvoj su sanjali: od borovih trupaca, koji su i glavni ukras kuće i daju joj i posebnu toplinu.

Kuća je uređena jednostavno, ali praktično i ima sve što vam treba za komforan boravak. Namještena je tako da se ističe ljepota njezine konstrukcije, kao i detalji od cigle i kovanoga željeza.

U prizemlju se nalazi otvoreni prostor s dnevnim boravkom u kojem je i kamin, kuhinjom s velikim šankom i blagovaonskim prostorom iz koji se izlazi na prostranu natkrivenu terasu otvorenu prema suncu tijekom cijelog dana. U prizemlju je i jedna kupaonica, a u potkrovlju druga, kao i tri udobne spavaće sobe: dvije s bračnim krevetom i jedna s jednostrukim krevetima na kat, pa može ugostiti do osmero ljudi. Znate li već točno s kim biste proveli odmor uz Liku, za jednu noć u Dolibi platit ćete 230 eura preko platforme Booking.com, a možete je rezervirati ovdje.

Doliba se nalazi tek 12 kilometara od Gospića, a da biste stigli do nje, morate naputiti asfaltnu cestu i proći 50-ak metara uređenog šljunkovitog puta. Uz drvenu kuću za stanovanje, tu je i velika zidana pečenjara u sklopu koje se nalazi i finska sauna. Pečenjara je otvorenog tipa i potpuno natkrivena, a zidana je ciglom starijom od 300 godina. Opremljena je ražnjem s elektromotorom, pekama različitih veličina te roštiljem. Tu je i zidano spremište za kajake i bicikle, kao i drveno dječje igralište.

Uz samu rijeku s pogledom na Velebit (i dvije lipe), Doliba pruža savršen mir i odmor, ali iako je na osami, sigurno vam neće biti dosadno. A ako više volite aktivniji odmor, možete se okušati u lovu na štuke, smuđa ili šarana, šetati prekrasnom mirisnom Likom, voziti bicikl njezinom divljinom, veslati rijekom Likom ili planinariti ako vas "škaklja" taj pogled na Velebit.

Posjetite pećinski park Grabovača i prekrasnu špilju Samograd, koji se nalaze samo 6 kilometara od kuće. Neposredno uz Dolibu prolazi i biciklistička staza Jezero, a po najduljoj europskoj ponornici možete kajakariti i zabavljati se na SUP-ovima… naravno, u njezinu nadzemnom dijelu.

Čekaju vas i brojne staze južnog Velebita, a nakon samo nekoliko kilometara hoda od Dolibe stići ćete na vrhove Sklopaču, Metlaču i Risovac.

Ako vas uzbuđuju veće brzine od brzine hoda, u blizini Dolibe možete i jahati ili, volite li blato u kosi, iznajmiti quadove i priuštiti si neobičan safari po Lici.

  Sretan rođendan, dragi Tesla! Gospić ovog vikenda slavi uz pravi svjetlosni spektakl Memorijalni centar Nikole Tesle Memorijalni centar Nikole Tesle Memorijalni centar Nikole Tesle +1 Memorijalni centar Nikole Tesle

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju