Nije tajna ni nepoznanica kako je Italija puna raznih čuda i blaga, bilo da je riječ o arhitektonskim postignućima ili o prirodnim ljepotama koje ostavljaju bez daha. No, kako Talijani vide svoje znamenitosti i koje su im više, a koje manje pri srcu?

Projekt „Luoghi del Cuore“ (možemo prevesti kao „mjesta bliska srcu“) pokušava odgovoriti na to pitanje, i daje ljudima mogućnost da izaberu najljepša mjesta na „Čizmi“. U izboru nisu one najpoznatije znamenitosti, ali nebitno, jer na ovaj način možemo upoznati i one manje poznate. Trenutni poredak prvih pet je sljedeći:

Castello di Sammezzano, Toskana

Ovaj dvorac, koji je zapravo prilično raskošna rezidencija, datira još s početka 17. stoljeća, no tek je u 19. stoljeću dobio prepoznatljiv izgled i uređenje. Naime, tad je uređen u orijentalnom stilu, te je time postao primjer maorske arhitekture. Ukupno se u njemu nalazi 365 soba (zamislite ovdje odsjesti godinu dana i svaki dan isprobati drugu), a okružuje ga prekrasni ogromni park u kojem se možete opuštati do mile volje.

 

 

Željeznička pruga Nica – Ventimiglia – Cuneo, Ligurija, Pijemont

Poznata i kao „željeznica čuda“, ova željeznička linija spaja Italiju i Francusku, ali jednako tako i obale Ligurije s planinama Pijemonta. Ova pruga je stara gotovo dva stoljeća, nepotrebno je pričati kakvi svi pogledi pucaju iz vlaka kad prolazite njome, a pravo je i inženjersko čudo s obzirom da se u manje od 50 kilometara, podigne (ili spusti) za 1000 metara nadmorske visine.

Ponte dell'Acquedotto, Apulija

Ovaj most smjestio se u malenom ali izuzetno popularnom gradu Gravina u Apuliji. Nemoguće je reći kad je točno sagrađen, no po stilu, pretpostavlja se da krasi grad još od 17. stoljeća. Originalno je sagrađen kako bi ljudi lakše stigli do crkve, no u 18. stoljeću most je prenamijenjen u akvadukt!

Bergamo, Lombardija

Grad Bergamo, smješten u sjevernoj Italiji u blizini Milana, nažalost je pred par mjeseci bio najpoznatiji kao žarište koronavirusa. No, Bergamo je i predivni grad, koji je sjajan spoj starog i modernog. Podijeljen je na dva dijela, te je tako Bergamo Alta tradicionalni srednjovjekovni grad s uskim ulicama i zidinama, dok je Bergamo Bassa novi dio grada s velikim parkovima i širokim avenijama.

 

 

Via delle Collegiate, Sicilija

Ova ulica u gradu Modica povezuje tri crkve u središtu grada koje dijele sličnu povijest i tradiciju. Crkve su prava riznica povijesti i kulture grada, s obzirom da datiraju iz 16. stoljeća, te je prilično zanimljivo vidjeti koje su se sve promjene dogodile na tom području u zadnjih par stotina godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju