Na sam spomen Lombardije, ove sjeverne talijanske regije, nedvojbeno vam na pamet prvo pada – Milano. Iako najveći i najpoznatiji, on nije jedino što se isplati obići i vidjeti, jer se u Lombardiji može uživati na još mnogo načina. Jedan od načina je svakako posjetiti Bergamo i Bresciju, dva lijepa i zgodna grada, koji vas neće ostaviti ravnodušnim, a neka od zapažanja objavljena su na portalu guardian.com.

Bergamo i susjedna Brescia, uvijek su bili u sjeni Milana, glavnog grada već spomenute Lombardije. Ipak, unatoč slavnijem „bratu“ oba grada vrve fascinantnom arhitekturom, finom hranom i nude mnoge prirodne ljepote. Ove godine gradovi prekidaju 900-godišnju „svađu“ (nedavno potaknutu rivalstvom navijača njihovih nogometnih timova) kako bi postali prve zajedničke talijanske prijestolnice kulture.

Bergamo Bergamo (Foto: Getty Images)

Piazza Vecchia, stara i nova vijećnica, fontana Contarini te famozna crkva Santa Maria Maggiore uvijek su na popisu stvari koja se „moraju“ vidjeti u Bergamu. Grad ujedno broji oko 120 tisuća duša, a njegova susjeda Bresica 70 tisuća više. U njoj će vam klasičari reći kako „morate“ vidjeti hram Tempio Capitolino, Castello, Brolleto i slične stvari. Ipak, i Bergamo i Brescia su puno, puno više od toga.

Oba grada bila su teško pogođena pandemijom koronavirusa: našli su se u srcu prvog vala u Europi, sirene hitne pomoći odjekivale su regijom danju i noću, a i mnogi od nas još uvijek se sjećaju potresnih snimki iz Bergama. Ipak, oni koji su nedavno posjetili regiju, kažu kako pandemija stvar prošlosti, a turizam stvar sadašnjosti i budućnosti.

Tome u prilog govori i nova pješačka staza od 130 kilometara, nazvana „La Via Delle Sorelle“ (Put sestara), koja je stvorena da poveže dva grada. Ruta vijuga uz farme i kroz šumu, živopisno je i lijepo. Preporuča se da se staza završi u šest faza, s mjestima za spavanje i jelo duž puta. Prolazi kroz četiri parka i rezervata, spuštajući se prema jezeru Iseo, i spaja se sa Strada del Vino, stazom koja prolazi kroz vinske regije Franciacorta, Valcalepio i Terre del Vescovado, s mogućnostima zaustavljanja radi degustacija božanstvene tekućine.

Brescia Brescia (Foto: Getty Images)

Na ruti se nudi i finih mjesta za jelo, a jedno od njih je svakako restoran Baretto, smješten na brdašcu u blizini Bergama. Ovdje se isplati uživati u tradicionalnom jelu za ovaj kraj, koje se sastoji od palente, maslaca i inćuna. Sjajan je i sorbet od manga, kao i tiramisu, a ako želite slijediti talijansku tradiciju, nakon jela popijte espresso (nikako kavu s mlijekom, Talijani kave s mlijekom piju do podneva).

Kad već spominjemo gdje jesti blizu Bergama, red je i da se spomene jedan restoran u Bresciji. „Osteria Al Bianchi“ majstorski je vođena od strane obitelji Masserdotti od davne 1976. godine. Vjerovali ili ne, tamo još uvijek možete popit čašu vina za jedan euro (ako sjedite za šankom). Ovdje nećete jesti ništa „fancy“ niti „hoch“, ali ćete pojesti sjajnu i autentičnu hranu ovog kraja

U svakom slučaju, posjetom nećete pogriješiti; makar obišli samo jedan grad. A ako imate vremena i obiđete oba, te prošećete tih 130 kilometara, bit ćete bogatiji za jedno novo, divno iskustvo.

10 odličnih razloga zbog kojih biste već ovaj godišnji trebali provesti na Siciliji Palermo Palermo Sicilija +7 Ragusa, Sicilija - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju