Bili skijaši ili ne, jednom u životu valjalo bi upoznati „staru damu“ Dolomita – Cortinu D'Ampezzo. Uz naravno, mnoštvo skijaških staza na kojima možete uživati, ovdje postoji još mnogo aktivnosti koje i nisu vezane za snježne staze. Pa predstavimo koje su to i zašto bi svaki zaljubljenik u prirodu trebao posjetiti ovaj čudesni gradić koji se sprema za 2026. godinu kad će ugostiti Zimske olimpijske igre po drugi put u svojoj povijesti (nakon davne 1956. godine).

Istraživanje Dolomita

Planinski lanac Dolomiti nalazi se na UNESCO-ovom popisu Svjetske baštine od 2009. godine, zahvaljujući svojoj neviđenoj prirodnoj ljepoti, a nema boljeg mjesta za njihovo otkrivanje od Cortine D’Ampezzo. S obzirom na položaj u srcu regije, nekoliko spektakularnih pješačkih staza do Dolomita polazi iz grada, nudeći gostima jednostavan pristup. Lokalni dobavljači opreme nude različite turističke pakete za sveobuhvatno istraživanje izvanrednih vrhova pokrivajući sve logističke i transportne potrebe. Oni koji prvi put dolaze uživaju u prizorima koji izazivaju strahopoštovanje s veličanstvenim planinama i bujnim dolinama, a dolomitski krajolik je toliko bogat i različit da vam teško može biti dosadno.

Cortina D'Ampezzo - 1 Cortina D'Ampezzo - 1 (Foto: Getty images)

Pet tornjeva

Pet tornjeva ili kako bi to Talijani lijepo rekli „Cinque Torri“, čudesna je planinska formacija od jasno – pet stijena koje čine jednu od posebnost Dolomita. Nadaleko su poznati po obliku, te jako brzo fasciniraju sve posjetitelje Cortine. Osim njihove očite vizualne privlačnosti, ova čuda prirode uzbudljivo su mjesto za penjače, planinare i druge avanturiste na otvorenom. Putnici mogu uživati u blistavim pogledima na okolne vrhove i doline dok otkrivaju divljinu Dolomita. I još jedan savjet – stijene je dobro posjetiti u rano jutro, prije nego na njih navale brojni penjači.

Rafting ili kajak

Turisti kojima ne smeta biti mokri mogu se odvažiti zaploviti slikovitim vodama rijeke Boite. Raj za one koji traže uzbuđenje, rijeka spaja zadivljujuće vodene avanture i slikovite krajolike kako bi pružila popularnu zabavu u Cortini u kojoj će uživati zaljubljenici u ovakvu vrstu zabave. Kajakaštvo i rafting ističu glavne aktivnosti na rijeci Boite, a lokalni dobavljači opreme gostima nude jedinstven način istraživanja grada. Vožnja po bijelim vodama iskustvo je koje izaziva adrenalin i povećava privlačnost Dolomita.

Olimpijski ledeni stadion

Simbol povijesnih Zimskih igara 1956. održanih u Cortini, Olimpijski ledeni stadion nedavno je obnovljen i otvara svoja vrata javnosti ljeti i zimi. Mjesto ima klizalište na kojem se održavaju razne discipline, uključujući natjecanja u curlingu, klizanju i hokeju na ledu. Osim oživljavanja uspomena na Zimske olimpijske igre 1956., posjetitelji mogu uzeti satove klizanja od profesionalnih instruktora u objektu. Stadion također ima igralište za djecu i prostor namijenjen skateboarderima.

Cortina D'Ampezzo - 3 Cortina D'Ampezzo - 3 (Foto: Getty images)

Šetnja starim gradom

Ugodan odmor od svih avanturističkih aktivnosti u Cortini D’Ampezzo, nudi „Centro Storico“ odnosno stari grad. Radi se o neobičnoj maloj četvrti s impresivnom arhitekturom koju vrijedi doživjeti. Nekoliko tihih ulica vijuga kroz grad, nanizanih šarmantnim trgovinama, kafićima, barovima i slastičarnicama. Ulice su vrlo pogodne za pješake, s tek nekoliko automobila o kojima treba brinuti. Njihovo istraživanje izvrstan je način za turiste da popričaju s vlasnicima lokalnih trgovina, pronađu nešto za kupnju ili jednostavno uživaju u šik atmosferi dok su u lijenoj popodnevnoj šetnji.

Na jezeru Garda: Savjeti lokalaca za što bolji odmor u kraju u kojem nema što nema Jezero Garda - 1 Jezero Garda - 2 Jezero Garda - 3 +1 Jezero Garda - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju