Kamere na mobitelima posljednjih su godina promijenile svijet fotografije, ali bome - i turizam. Sve su kvalitetnije, sve su bolje, ali i svima dostupne. To se, nažalost, nekad pokaže i lošim jer turisti nezaustavljivo škljocaju gdje god stignu. I dok se još može preživjeti slikanje u muzejima, "pridržavanje" kosog tornja u Pisi i slične stvari, teško je razumjeti slikanje selfija na mjestima kao što su Auschwitz, Černobil i ostala mjesta velikih tragedija i ona na kojima slikanje u raznim pozama baš i nije "normalno"...

Upravo zbog tog razloga jedna je crkva u Češkoj odlučila promijeniti politiku slikanja, pa će se uskoro za fotografiranje, molimo lijepo, trebati najaviti unaprijed!

Uz Prag, koji je itekako najpopularniji grad u Češkoj i u koji turisti neprestano hrle, mnogi rado odlaze i u srednjovjekovni grad Kutna Hora, čiju je arhitekturu zaštitio UNESCO, a jedna crkva prilično je popularna i draga turistima.

Radi se zapravo o kapeli od kostiju koja je smještena unutar rimokatoličke crkve, a u kojoj se nalazi ukupno 40 tisuća ljudskih kostura. Osim što vas sa svih strana "gledaju" lubanje, kosti su iskorištene i za dekoraciju te su od mnogih napravljeni primjerice – lusteri. Kapelu svake godine posjećuje sve više turista, no, nažalost, postali su prilično nepristojni, te su zbog toga u biskupiji odlučili ograničiti fotografiranje unutrašnjosti.

Zabrana se uvodi sljedeće godine, a s obzirom na ponašanje nekih turista, njezino uvođenje nazvali bismo nužnošću. Nekima nije dovoljno razgledavanje te čudesne kapele, već pomiču kosti, ljube kosture, stavljaju im naočale i šešire, a sve to kako bi napravili dobar – selfie! To nikako nije ponašanje koje se, prema ljudskim ostatcima, može na bilo koji način opravdati.

"Vjerujemo da će posjetitelji poštovati odluku i da razumiju što nas je dovelo do nje", izjavila je Radka Krejči iz župe Sedlec. Također, dodala je kako to ne znači potpunu zabranu, ali jednostavno ćete želju za fotografiranjem morati najaviti nekoliko dana unaprijed i čekati dobivanje dozvole, što će svakako odbiti "selfie majstore".

Ne znaju za rak: Jelovnik najzdravijeg naroda na svijetu Hunza - 1 Hunza - 2 Hunza - 3 +1 Hunza - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju