Viseći vrtovi grada Haifa u Izraelu (tzv. Bahajski vrtovi) jedan su od najljepših prizora koje ondje trebate vidjeti. Naravno, zbog toga je i riječ o jednoj od najpopularnijih turističkih atrakcija Izraela. Premda je već na prvi pogled jasno zašto i ne sumnjamo da je već na listi stvari koje želite vidjeti, upoznajmo ih malo bolje.

Hortikulturno remek djelo osmislio je nagrađivani arhitekt iranskog podrijetla, Fariborz Sahba. Upravo zbog toga ovi vrtovi imaju elemente perzijskih vrtova pomiješanih s indijskim i engleskim utjecajima.

Vrt je nakon deset godina dovršen 2001. i „zaključen“ s 19. terasom te čak 1 500 stepenica koje vode uz planinu. Na samom vrhu nalazi se svetište posvećeno Babu, osnivaču bahaizma koji naučava jedinstvo svih religija.

Njegovo ime doslovno se prevodi kao „vrata“ na arapskom, čime se naglašava njegova predvoditeljska uloga. Danas se sjedište uprave Baha'ija nalazi upravo u ovom gradu.

Svaka terasa simbolizira jednog učenika bahaizma, a posljednja završava svetištem jer broj 19 ima poseban status među vjernicima.

Vrt se penje uz planinu Carmel u duljini od gotovo cijelog kilometra, a pokriva ukupno 200 000 metara kvadratnih. Put do vrha krase aranžmani raznih geometrijskih oblika, brojni potočići i fontane koji ionako mirnom i tihom mjestu dodaju posebnu „zen“ notu.

A sad, najbolji praktični dio za posjetioce: ulaz u ove vrtove je potpuno besplatan i svi su dobrodošli. Potrebno je samo poštovati značaj mjesta, pristojno se odjenuti i naravno – ponašati. Na vrhu vas čeka nagrada: panoramski pogled na grad i Mediteran.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju