Geopark je područje s izraženom geološkom baštinom te strategijom za održivi gospodarski razvoj i promociju te baštine na dobrobit lokalne zajednice. Mrežu svjetskih geoparkova čine geološke i geomorfološke baštine od međunarodnog značaja. S ciljem zaštite geoloških, geomorfoloških i ostalih vrijednosti te upravljanja područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, Viški arhipelag pridružio se tom važnom popisu.

Viški arhipelag obuhvaća otok Vis te njemu pripadajuće okolne otočiće Biševo, Sveti Andrija, Brusnik, Jabuku i Palagružu. Geološki je atraktivno jer je sastavljeno od najmlađih i najstarijih formacija stijena, dijelovi arhipelaga izgrađeni su od vulkanskih stijena, jedinstvenih na Jadranu s obzirom na to da su jadranski otoci pretežno građeni od sedimentnih stijena.

U Viškom arhipelagu nalazi se golema koncentracija spomenika prirode na jednom mjestu: Medvidina špilja, Modra špilja, vulkanski otoci Jabuka i Brusnik, Stiniva i Zelena špilja na Ravniku.

Najljepša plaža 

Sigurno ste čuli za plažu Stinivu, višku plažu koja je 2016. proglašena najljepšom europskom plažom. Uvala Stiniva već je 1967. zaštićena u kategoriji „značajni krajobraz“, a svijetu je znana kao slika uske i dugačke uvale koja završava kamenitim vratima kroz koja se ulazi u prostor sa šljunčanom plažom okruženom visokim stijenama. Dakle, ako planirate istražiti Viški arhipelag, uvala Stiniva mjesto je na kojem se morate okupati.

Čarobne špilje 

Viški arhipelag svojim posjetiteljima daje i zanimljivo iskustvo otkrivanja špilja, poput Modre špilje na Biševu koju je moguće posjetiti iz obližnje uvale Mezoporat ili Medvidine špilje na istom otoku.

Medvidina špilja sa svojih 160 metara najdulja je morska špilja na Jadranu, a naziv je dobila prema nekadašnjem stanovniku sredozemnoj medvjedici. Osim Modre i Medvidine, tu je Zelena špilja na Ravniku, a sve su one geomorfološki spomenici prirode.

Stazama arhipelaga

Zaputite li se u istraživanje Viškog arhipelaga, brzo ćete shvatiti zašto je riječ o geoparku. Geostaze koje se ondje nalaze otkrit će vam priče o stijenama, suhozidu, tradiciji i suživotu čovjeka i prirode. Prođite geostazom Komiža i otkrijte najstarije stijene na Jadranu nastale iz soli i lave. Upoznajte geostazu Biševo i geostazu Vis Rukavac, a više o njima pročitajte prije na službenoj stranici Geoparka Viški arhipelag.

Idila u Dalmaciji! Predivni zeleni otočić koji možete obići pješice Krka - 23 Visovac Krka - 20 +2 Krka - 11

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju