Na 926 metara nadmorske visine, na jednoj od najljepših planina, smjestile su se Baške Oštarije, mjesto neodoljive ljepote i svježeg zraka u kojem se spajaju mediteranska i kontinentalna klima.

Kako najjednostavnije doći do Baških Oštarija?

Baške Oštarije nalaze se dvadesetak kilometara od Karlobaga s jedne strane i gotovo isto toliko od Gospića s druge strane. Nažalost, nema direktnih autobusnih linija ni vlaka do Baških Oštarija. Ako nemate auto, možete autobusom ili vlakom do Gospića, a ondje možete unajmiti auto. Oni odvažniji i snažniji mogu se uputiti biciklom na avanturu. No ipak je to Velebit, stoga nemojte pokušavati, ako doista niste spremni za takvo nešto. Najbolje je da vi ili vaši prijatelji imate automobil i onda nemate problema.

Na rubu civilizacije: Savršena planinarska kuća u srcu Velebita do koje možete i automobilom Planinarska kuća Ana Planinarska kuća Ana Planinarska kuća Ana +10 Planinarska kuća Ana

Smještaj u Rekreativnom centru Baške Oštarije

Preporučujemo da se smjestite u Rekreativnom centru Baške Oštarije. Centar je osnovan s ciljem razvoja i unapređenja turističke ponude na području općine Karlobag. To je mjesto idealno za jednodnevne izlete, višednevni odmor, dječje zabave, poslovna okupljanja ili bijeg od svakodnevice. U svojoj ponudi imaju razne rekreativne programe, a neće vas razočarati svojom gastronomskom ponudom. Odlično je to što svoju hranu uzgajaju i proizvode na vlastitom imanju. Osobito je zanimljiva nedavno otvorena sirana. Posebno su nas zainteresirali zanimljivim i ne tako skupim smještajem u hostelu. Možete ga rezervirati preko stranice booking.com, a noćenje po osobi koštat će vas otprilike 80 kuna. Ako za sebe želite drukčiji doživljaj Baških Oštarija, odsjesti možete i u planinarskim kućama za odmor, no taj odmor svakako će biti skuplji.

Zabavne aktivnosti za sve uzraste u Rekreativnom centru Baške Oštarije

Ne možemo se odlučiti koja bi nam bila najbolja aktivnost od onih koje se nude. Reći ćemo – jedna bolja od druge. Svakako ćemo izdvojiti mogućnost rekreativnog jahanja na ujahanim i mirnim konjima s iskusnim trenericama. Osim jahanja, vožnja kočijom kroz velebitske staze priziva neka prošla vremena i apsolutni je gušt s kočije promatrati predivan pogled na prostranstva Velebita i Jadransko more. Za sve ljubitelje zime imamo dobru vijest. Ovdje možete i skijati na pripremljenoj stazi dugoj nešto više od kilometra, a nalazi se blizu hostela. Također, vrijedni organizatori osmislili su Školu u prirodi, gdje vaši mališani mogu naučiti kako izgledaju domaće životinje i kako se živjelo na selu te pritom uživati u prirodi.

Planinarenje je nezaobilazno

Kako može netko reći ne planinarenju okružen prekrasnim Velebitom? Ovo područje nudi mnogo mogućnosti za planinare te aktivnosti poput slobodnog penjanja i adrenalinskih sportova. Spomenut ćemo samo da se jedna od najljepših planinarskih staza, Premužićeva staza, nalazi upravo kraj Baških Oštarija. Ta staza nije posebno zahtjevna, što je dobra vijest za svakog željnog rekreacije. Dakle, za svakog ozbiljnog planinara to je nezaobilazna destinacija. Baške Oštarije možete posjetiti i na ovogodišnjem izdanju Highlander Velebita, avanture u kojoj u 5 dana prelazite čak 104 kilometra predivnog Velebita.

Remek-djelo graditeljstva: Otkrijte najljepšu planinarsku stazu Velebita +0 Highlander Velebit

Odlična prilika za biciklizam

Ako volite istraživati prirodu na biciklu, blizu hostela nalazi se biciklistička staza duga 7 kilometara. Ta je staza posebna po tome što biciklisti mogu na svom putu uhvatiti pogled na područje pod utjecajem triju klima. Govorimo o pogledu s vidikovca Kubus, s kojeg se pruža predivan pogled na otok Pag i more s jedne te oštarijsku udolinu i velebitske vrhove s druge strane. Kako god okrenete, jedinstvena velebitska priroda ostavit će vam osjećaj svježine i radosti još dugo nakon što odete.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju