Svi koji žive u Hrvatskoj imaju sreću da na relativno malom području mogu pronaći najrazličitije tipove odmora. Možda malo „štekamo“ sa skijanjem, ali i oni koji zimi ne mogu bez tog gušta mogu se nekako snaći. Najveći problem je otkriti mjesto koje će u tom trenutku imati sve ono što nam treba za odmor. Dio redakcije Punkufera prošle godine otkrio je idealno mjesto za sve one koji se žele maknuti od civilizacije, a da opet nisu totalno odsječeni od svijeta.

U srcu Velebita smjestilo se malo mjesto Bačić Duliba koje bez problema može postati novo omiljeno mjesto svih planinara, penjača, zaljubljenika u prirodu te onih koji se samo žele izležavati u nestvarno lijepom krajoliku u kojem nema ometanja koja su dio svakodnevice života u urbanim sredinama.

Bačić Duliba nalazi se u podnožju Bačić kuka, koji je dio jedinstvenih Dabarskih kukova (pokraj Baških Oštarija), a u sred tog mjesta stoji Planinarska kuća Ana. Do kuće se može doći automobilom te brojnim planinarskim stazama. U zimskom periodu domaćini će rado svojim terencem doći po vas do prve asfaltirane ceste pa tako tijekom cijele godine možete računati na neometan dolazak do kuće i na to da možete ponijeti dovoljno stvari i namirnica kako bi se „komotno“ odvojili od svijeta.

U Planinarskoj kući Ana ima 14 mjesta za noćenje. Kišnice za pranje i kuhanje ima dovoljno, a domaćini Ana i Stipan Došen za piće će vam osigurati vodu s izvora u Baškim Oštarijama. Struje ima, a ima i signala za mobitel, ali samo na jednom kvadratnom centimetru u kuhinji. Ana i Stipan sve će vam pokazati. Hrane i pića nema, ali ukoliko trebate opskrbu najbolje da se najavite (Ana 095 90 50 330; Stipan 091 54 94 922) i da dogovorite sve vaše potrebe i vidite što vaši domaćini mogu osigurati za vas. Pojedinačno noćenje za planinare koštat će vas 60 kuna, najam cijele kuće ovisi o broju ljudi i periodu godine.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Pokraj Planinarske kuće Ana, u kojoj se u prizemlju nalazi kupaonica i kuhinja te na katu spavaonica s dvanaest ležaja, nalazi se još jedan objekt koji služi prvenstveno za druženja. U velikoj „pečenjari“ nalazi se stol i klupe te ognjište na kojem možete pripremati sve što vam padne na pamet.

U ovoj kući zaboravit ćete na vrijeme i svakodnevne trivijalne probleme te ćete vjerojatno opet naučiti koje su bitne stvari u životu. Istražite planinarske rute i otkrit ćete neke od najljepših dijelova predivnog Velebita, a već u prvom razgovoru s vašim domaćinima saznat ćete kako je izgledao život na ovom mjestu prije pedeset ili sto godina te s čime su se sve stanovnici Bačić Dulibe i okolnih naselja morali nositi. Bit će vam odmah jasno zašto su ih nazivali gorštacima, a ako dodatno želite slušati o čovjekovoj hrabrosti pitajte Stipana za njegovog oca Brđu i za legendarnu Brđinu stazu. Dobro ćete se i nasmijati!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju