Među pilotima kruži glasina da je najljepši grad odozgo Atena. Brdoviti krajolik sadrži goleme maslinike, obalne avenije s palmama i urbane četvrti koje se prostiru po poluotoku Atika. Nakon slijetanja, oduševljenje nije ništa manje, jer Atena utjelovljuje najbolje od povijesti, ali i sadašnjosti. Iako ne sumnjamo kako ćete proguglati svemir prije nego se zaputite u glavni grad Grčke, nadajmo se da će vam i ovo štivo biti od pomoći prilikom odabira lokacija koje ćete obići u Ateni.

Akropola

Iako Atena ima najmanje sedam brežuljaka od povijesnog značaja, najznačajnija je Akropola. Ovdje se od antičkih dana ponosno uzdiže hram Partenon, posvećen božici po kojoj je grad i nazvan. Danas je brdo Akropole jedno od najpopularnijih arheoloških nalazišta u Grčkoj. Iako više nije aktivno mjesto za vjerske obrede, ono predstavlja simbol grčke klasične ere. Uostalom, Atena je poznata kao "kolijevka zapadne civilizacije", a njezina glavna znamenitost, Partenon, stoji kao univerzalni simbol ideja i vrijednosti Zapada.

S obzirom na poziciju u središtu grada, do brda se može doći vrlo jednostavno. Djeca mlađa od pet godina i građani EU do 18 godina mogu ući besplatno, dok obične ulaznice koštaju oko 20 €, ovisno o sezoni. Određene nedjelje i odabrane datume obilazak je besplatan za sve.

Atena - 3 Atena - 3 (Foto: Guliver / Thinkstock)

Plaka & Anafiotika

U blizini Akropole, posjetitelji mogu pronaći dvije najslikovitije četvrti Atene. Ulice i niske kuće Plake i Anafiotike često se nalaze na razglednicama iz Atene. Zahvaljujući ograničenom pristupu ovom području automobilima, obje četvrti nude odmor od gradske vreve. Iako se njihova imena često koriste naizmjenično za opisivanje sjeveroistočnog područja koje okružuje brdo Akropole, te dvije četvrti imaju svoj poseban karakter i šarm.

Plaka je jedna od najstarijih četvrti Atene, poznata po svojim neoklasicističkim zgradama, kultnim umjetničkim kafićima, kinima na otvorenom i brojnim suvenirnicama. Posjetitelje se potiče da prošeću uskim stazama i istraže što susjedstvo nudi. Na taj način mogu otkriti razne galerije i manje poznate muzeje, poput muzeja Frissiras.

Anafiotika je posebna četvrt unutar Plake do koje se može doći ulicom Prytaneiou, odmah iza bizantske crkve sv. Nikolaja. Nasuprot elegantnim neoklasicističkim zgradama Plake, sa svojim izrazito ukrašenim zabatima i simetričnim pročeljima, kuće Anafiotike odišu ruralnim ambijentom. Nakon duge šetnje gore-dolje uličicama koje vode do susjedstva, posjetitelji se često osjećaju kao da su zašli u neko drugo doba.

Trg Syntagma

Nakon posjeta brdu Akropole, Plaki i Anafiotici, putnici se često nađu u manje turističkim dijelovima Atene. Samo jednu stanicu podzemne željeznice od Akropole nalazi se trg Syntagma, jedno od najčešćih okupljališta Atenjana. Upravo tamo posjetitelji se mogu diviti Helenskom parlamentu i bivšoj Kraljevskoj palači. Također mogu svjedočiti smjeni straže ispred spomenika Neznanom junaku koji se nalazi u blizini.

Nekoliko koraka od trga Syntagma, zelena oaza čeka one koji traže predah od betonske džungle. Nacionalne vrtove Atene dizajnirao je njemački agronom Friedrich Schmidt 1840. godine, na zahtjev prve grčke kraljice Amalije od Oldenburga. U početku poznat kao "Kraljevski vrtovi", park uključuje jezerca, zoološki vrt s malim životinjama i veliki izbor biljaka iz cijelog svijeta.

Zappeion

Tik do Nacionalnih vrtova posjetitelji mogu vidjeti jedan od najstarijih konferencijskih i izložbenih centara u Grčkoj. Palača Zappeion korištena je kao glavna dvorana za mačevanje tijekom Ljetnih olimpijskih igara 1896.
Posjetitelji se mogu diviti i prekrasnim vrtovima koji okružuju ovo područje. Park uključuje igralište za djecu i 2400 četvornih metara atrija i terasa. Za razliku od Nacionalnih vrtova, Zappeionovi vrtovi manje su gusti i ljudi mogu slobodno ulaziti i izlaziti u bilo koje doba dana. Upravo iz tog razloga, savjetuje se izbjegavanje posjeta području kasno noću.

Stadion Panathinaiko

Manje od deset minuta hoda od Zappeiona smjestila se još jedna važna atenska znamenitost. Stadion Panathinaiko otvoreni je stadion u obliku slova U koji je stoljećima bio domaćin nekoliko atletskih natjecanja i kulturnih događanja. Izrađen u potpunosti od mramora, ističe se svojim impresivnim dizajnom. U početku je bila napravljena od vapnenca, a kasnije, 144. godine, rekonstruiran je i pretvoren u mramornu strukturu. U moderno doba na stadionu su se održavale ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara 1896., kao i još nekoliko atletskih natjecanja.

Kako je nastao novac? Priča o izumu zbog kojeg se i danas pokreče svijet Kovanice - 2 Kovanice - 3 Kovanice - 4 +1 Kovanice - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju