Astronomija se bavi promatranjem pojava izvan Zemlje i proučava brojna nebeska tijela i objekte kao što su zvijezde, planeti i sateliti, crne rupe, galaksije, način na koji oni funkcioniraju te procese koji se događaju u Svemiru. Dijeli se na više grana (s obzirom na metodu istraživanja ili na objekt promatranja).



Hrvati su u svojoj povijesti imali velik broj poznatih znanstvenika i filozofa koji su se bavili astronomijom i postizali rezultate (Herman Dalmatin, Ivan Vitez od Sredne, Franje Petriša, Ruđer Bošković). Prva moderna zvjezdarnica u Hrvatskoj osnovana je 1871. godine u Puli, na brežuljku Monte Zaro (tada se zvala Mornarička zvjezdarnica). Svojevremeno je bila najveći opservatorij u Austro-Ugarskoj monarhiji.

Ukinućem nastave astronomije u srednjim školama sredinom prošlog stoljeća, astronomija je izgubila na važnosti. Zato su osnivana astronomska društva, koja djeluju radi popularizacije astronomije i okupljanja zaljubljenika u istu, organiziranja edukativnih predavanja i radionica, poticanja mladih na istraživački i znanstveni rad javnih promatranja nebeskih pojava, širenja spoznaja iz područja astronomije kako bi je približili širem puku itd.

Hrvatski astronomski savez (HAS) osnovan je 1987. godine od strane astronomskih društava iz Koprivnice, Kutine i Siska. Naziv se tokom godina mijenjao iz Saveza astronomskih društava Hrvatske (SADH) u Savez amaterskih astronomskih društava Hrvatske (SAADH). 1998. prestao je s radom, a 2009. je ponovno obnovljen pod sadašnjim nazivom i okuplja neka od astronomskih društava.

Najpoznatiji hrvatski astronom današnjice je Korado Korlević, Istrijan proglašen 11. najproduktivnijim tragačem za asteroidima svih vremena (sam ih je do 2008. otkrio 1117!), a dobio je i svoju zvijezdu u ‘Hrvatskoj ulici slavnih’ u Opatiji. Njegov rodni Višnjan je svjetski poznat po zvjezdarnici koja je broj jedan u Europi po broju otkrivenih asteroida.

Mladi istraživači astronomske udruge Vidulini tijekom ljetne radionice cLARKe-2010 otkrili su šest dotad nepoznatih novih promjenjivih zvijezda, tj. zvijezda koje zbog fizikalnih ili kemijskih procesa mijenjaju svoj sjaj, što je međunarodnim priznanjem potvrdila i vodeća američka organizacija AAVSO (prije toga u Hrvatskoj su u proteklih 100 godina otkrivene samo dvije zvijezde te vrste!). Uskoro bi u orbitu trebali poslati i prvi hrvatski satelit ‘Istrasat’. Vrijeme je da pogledate kasno zimsko nebo i nađete novi hobi!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju