Smještena u dolini pod budnim okom triju visokih vulkana, La ciudad de Antigua Guatemala grad je bogate povijesti, kulture i prirodnih ljepota. Ovaj zadivljujući kolonijalni grad, mjesto UNESCO-ove Svjetske baštine, destinacija je za putnike koji žele doživjeti najbolje od Gvatemale. Od drevnih majanskih korijena do španjolskog kolonijalnog nasljeđa, Antigua Guatemala posjetiteljima nudi očaravajuću mješavinu arhitekture, kuhinje, umjetnosti i avanture.

1. Bogata kulturna baština

Antigua je grad bogate kulturne baštine, s drevnim majanskim korijenima i utjecajem španjolske kolonizacije. Posjetitelji mogu istražiti fascinantnu povijest grada kroz njegove muzeje i umjetničke galerije. Prije dolaska Španjolaca, Antigva je bila dom civilizacije Maja. Posjetitelji mogu istražiti lokalnu povijest i kulturu na mjestima kao što su Casa Santo Domingo Museum i Museo del Jade. Španjolci su ovdje stigli u 16. stoljeću, a njihov se utjecaj može vidjeti u cijelom gradu. Antigua je dom prekrasne španjolske kolonijalne arhitekture, uključujući zapanjujuće crkve i vladine zgrade. Za one koje zanima povijest i umjetnost, Antigua ima mnogo toga za ponuditi. Museo del Libro Antiguo, Museo de Arte Colonial i kulturni centar La Azotea i muzej kave samo su neka od mjesta koja možete istražiti.

2. Zapanjujuća prirodna ljepota

Antigua je okružena zapanjujućom prirodnom ljepotom, uključujući vulkane, planine, jezera i vodopade. Nalazi se u dolini u blizini tri aktivna vulkana. Posjetitelji mogu pješačiti do kratera vulkana Pacaya ili se okušati u zahtjevnijem usponu na vulkan Acatenango. Jezero Atitlan, smješteno kratkom vožnjom od Antigve, prekrasno je čudo prirode koje ne smijete propustiti, kao ni vodopade prirodnog rezervata Los Tarrales. Kako je Gvatemala dom mnogim vrstama tropskih ptica, leptira i drugim divljim životinjama, možete se zaputiti u istraživanje okolne džungle i oblačne šume kako biste uočili neka od ovih nevjerojatnih stvorenja u njihovim prirodnim staništima.

3. Kolonijalna arhitektura

Antigua je poznata po svojoj prekrasnoj kolonijalnoj arhitekturi, koja je dobro očuvana unatoč potresima i drugim prirodnim katastrofama. Mnoge crkve i zgrade na Antigvi odlikuju se prepoznatljivim španjolskim baroknim stilom, koji karakteriziraju raskošni ukrasi i složena pročelja. Povijest Antigue također je vidljiva u ruševinama starih crkava i samostana koji su raštrkani gradom. Ove ruševine pružaju uvid u prošlost grada i služe kao podsjetnici na potrese koji su pogađali ovo područje tijekom stoljeća.

4. Svjetski poznata kuhinja

Kad ogladnite, nema boljeg od istraživanja lokalne gastronomije – mješavine tradicionalnih jela, ulične hrane, lokalne kave i čokolade. Probajte pepián (začinjeni gulaš od mesa i povrća), chiles rellenos (punjene paprike) i tamales (pareno kukuruzno tijesto punjeno mesom). Kušajte i ukusnu uličnu hranu koja se nudi na štandovima na tržnicama diljem grada. Probajte lokalne tacose, empanade i churrose ili svježe voćne sokove i smoothieje.

5. Kava i čokolada

Antigua je dom najboljih kava i čokolada na svijetu. Obavezno obiđite neku od plantaža kave ili tvornicu čokolade kako biste saznali više o procesu proizvodnje ili jednostavno uživali u šalici lokalno pržene kave ili vruće čokolade.

6. Zanatske tržnice i potraga za suvenirima

Ako ste ljubitelj shoppinga i tražite jedinstvene suvenire, tržnice zanatskih proizvoda su mjesta na kojima ćete pronaći ono što tražite. Ove šarene tržnice nude širok izbor rukotvorina i tekstila, uključujući tradicionalne tkanine, majanski vez i kožne proizvode. Također ćete pronaći obilje nakita od srebra, što je posebnost regije. Ove tržnice su pravo osvježenje za sva vaša osjetila – sa svijetlim bojama, zvukovima uličnih prodavača i mirisom svježe napravljenih tortilja. Mmm.

7. Vjerska slavlja i svetkovine

Antigua je poznata po svojim raskošnim vjerskim procesijama i festivalima koji spajaju tradiciju majanske i katoličke kulture. Posebno su impresivne procesije Semana Santa, koje se održavaju tijekom uskršnjeg tjedna. Ove povorke duž ukrašenih ulica Antigve uključuju nošenje masivnih, okićenih kola uz pratnju orkestara. Festival zmajeva u Sumpangu, koji se održava početkom studenog, još je jedna fascinantna tradicija koju vrijedi doživjeti. Konačno, proslave Dana mrtvih početkom studenog prilika su da vidite kako zajednice Maja odaju počast svojim preminulim voljenima.

8. Lokalna zajednica

Antigua je dom prijateljskih i gostoljubivih zajednica koje uvijek rado dijele svoju kulturu i tradiciju s posjetiteljima. U okolnim selima pronaći ćete mnoge autohtone zajednice Maja, gdje možete naučiti o njihovom tradicionalnom načinu života. Iskustvo boravka u obitelji odličan je način da osjetite autentičan okus gvatemalske kulture, gdje možete odsjesti s lokalnom obitelji i učiti o njihovom svakodnevnom životu.


  Špilja smrti: Jezivi portal u podzemlje Maja otkriva nove detalje o nestanku moćne civilizacije ATM špilja u Belizeu - 3 ATM špilja u Belizeu - 2 ATM špilja u Belizeu - 1 +1 ATM špilja u Belizeu - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju