Pandemija koronavirusa već tjednima dominira vijestima, društvenim mrežama i svakodnevnim životom. U cilju da se ograniči broj novozaraženih putovanja su svedena na apsolutni minimum, a restorani, kafići, škole i kazališta privremeno se zatvaraju, kao i, uostalom, državne granice,

Putovanja unatoč tome ostaju temelj globalne povezanosti. Čovječanstvo je u borbi protiv istog neprijatelja ujedinjeno (iako svatko sa svojeg kauča, trenutačno nema druge). Unatoč ograničenom kretanju, istraživanje muzeja, knjižnica i kulturnih spomenika ne mora nužno prestati, a mi vam donosimo virtualna putovanja koja možete poduzeti a da ne napustite sigurnost svog doma.

1. Virtualna avantura u Grand Canyonu

Ovaj nacionalni park nudi mnogo više od edukacije posjetitelja na licu mjesta. Preko linka na službenoj stranici parka možete istražiti ljepote kanjona na slikama od 360°, otići na virtualno planinarenje ili čak isprobati rafting na rijeci Colorado.

2. Posjetite ljame na Machu Picchuu

Visoko u peruanskim Andama smjestio se drevni Machu Picchu, koji datira još iz 15. stoljeća. Stranica You Visit nudi virtualne ture po ovom lokalitetu koji oduzima dah, a osim istraživanja starih ruševina, gotovo sigurno u šetnji ćete susresti simpatične ljame.

3. Lutajte Sikstinskom kapelom

U Apostolskoj palači Vatikana smjestila se Sikstinska kapela poznata po Michelangelovim prelijepim freskama. Kada je otvorena za javnost gotovo uvijek pretrpana je posjetiteljima koji se sa svih strana guraju u želji da vide barem djelić tih remek-djela. Odlučite li se za virtualnu turu, imat ćete mogućnost u miru pogledati prekrasne freske, kao i prošetati vrtovima i vatikanskim muzejima a da vas nitko ne gura i zaklanja vam pogled, pa ćete Sikstinu doživjeti – u miru.

4. Prošećite se Jeruzalemom

Ovaj nevjerojatni grad dom je triju najvećih svjetskih religija: judaizma, kršćanstva i islama. U virtualnoj turi 360° možete istražiti crkvu Svetog groba, ujedno i najveću znamenitost tog grada, kao i Zapadni zid, Zid plača, brdo masline i tržnice starog grada, a sve u nekoliko klikova mišem.

5. Razgledajte Bijelu kuću

Trenutno nije moguće posjetiti Washington D. C., ali stranica Google Arts & Culture nudi vam besplatnu virtualnu turu kroz njegovu najveću znamenitost - fascinantnu Bijelu kuću, službenu rezidenciju predsjednika Amerike. Prošećite zapadnim krilom u kojem je smješteno predsjednikovo osoblje, ratnu knjižnicu, Istočnu sobu, Kinesku sobu i ostale poznate kabinete i privatne prostorije te naučite kako se Bijela kuća mijenjala s dolaskom različitih predsjednika na vlast.

Slovenci na nogama: Što se događa s Bledskim jezerom? Čišćenje jezera Bled - 2 Bled - 7 +4 Bled - 4

6. Uživajte u muzeju Guggenheim u New Yorku

Njujorški Guggenheim jedno je od najpoznatijih djela američkog arhitekta Franka Lloyda Wrighta. U muzeju se čuva više od 600 umjetničkih djela. Virtualna tura koju donosi stranica Google Arts & Culture nudi besplatno razgledavanje umjetnina, kao i same zgrade koja predstavlja remek-djelo svjetske arhitekture.

7. Naučite ono što niste znali o prirodi

Vašingtonski muzej Smithsonian dom je više od 125 milijuna izložaka i jedan je od najposjećenijih prirodoslovnih muzeja na svijetu. Na muzejskoj stranici moguće je razgledati stalni postav, kao i brojne trenutne i prošle izložbe. Svaki je izložak moguće detaljnije pregledati klikom miša. Za razgledavanje tog monumentalnog zdanja potrebno vam je tek - strpljenje.

8. Divite se Kipu slobode u New Yorku

Ako ga dosad još niste posjetili, teško da vam New York nije pri vrhu liste željenih putovanja, a na vrhu liste znamenitosti koje morate posjetiti kada dođete u New York zasigurno su Kip slobode na Liberty Islandu i Muzej imigracije na Elis Islandu. Oba su otoka dio istog nacionalnog parka koji nudi virtualne ture koje obiluju fotografijama, audiozapisima i zanimljivostima ovih fascinantnih povijesnih spomenika.

Kudin most je jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj za izlet Kudin most Krupa Krupini slapovi +2 Rijeka Krupa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju