Bajkovite fotografije Bledskog jezera koje je objektivom zabilježio profesionalni slovenski fotograf Jani Kolman upozoravaju na problem koji nije bezazlen. Boju izaziva posebna skupina otrovnih spojeva (cijanotoksina) koje ispuštaju cijanobakterije, odnosno modrozelene alge.

Cvjetanje voda ili mora izaziva ubrzani rast modrozelenih algi zbog promjene u njihovu prirodnom okruženju, kao što su povećanje temperature vode, saliniteta ili zagađenja, a njihovu bujanju pridonosi i globalno zatopljenje.

Ružičasta nijansa koja okružuje slovenski otok mogla bi biti alarm za pretjerani razvoj turizma, kao i probleme onečišćenja koji se ne bi smjeli ignorirati.

Slovenski stručnjaci upozoravaju na to da bi se problem Bledskog jezera trebao hitno riješiti, a za to im je potrebna pomoć državne vlasti. Ekolozi napominju kako je prirodna ravnoteža jezera posljednjih godina značajno narušena te se ne bi smjela ignorirati.

Prilikom cvjetanja boja vode ovisi o vrsti algi koja cvjeta. Može biti zelena, žutosmeđa ili crvena. Proces počinje stotinama ili tisućama stanica po milimetru, a koncentracija može doseći i do milijun stanica po milimetru.

Avion Putovanja Bez putnika: Zašto nebom i dalje lete tisuće praznih aviona?

Cvjetanje toksičnih organizama koji povećanim razmnožavanjem troše kisik može biti uzrok masovnom stradanju riba, kukaca, ptica i algi. Njihovo nestajanje dodatno ubrzava eutrofikaciju, odnosno starenje vodenih ekosustava, kao što je jezero.

Specifični toksini koje proizvode modrozelene alge ne izazivaju trovanje, tegobe i bolesti samo kod životinja nego i kod ljudi, kod kupača, ali i onih koji jedu toksičnu ribu te plodove iz mora i jezera.

Papavero Pizza & Food Lab - 6 Aktualno Kako se hrvatski restorani nose s krizom? Omiljena zagrebačka pizzerija ima način!

"U prirodi proces eutrofikacije traje tisućama godina, dok se pod čovjekovim utjecajem (zbog velikog unošenja hraniva, kao što su umjetna gnojiva) skraćuje na samo nekoliko godina. Najpoznatiji je primjer eutrofikacije Bodensko jezero, a u Hrvatskoj Trakošćansko jezero", piše Enciklopedija.hr.

Nadamo se da će se Bledsko jezero brzo oporaviti i vratiti svu svoju ljepotu kakva je zabilježena snimkama u videu koji potpisuje Kolman Aerial. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju