Hrvatska nogometna reprezentacija igra drugu utakmicu u skupini F na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru protiv Kanade. Dobar nam je to bio podsjetnik da pobliže upoznamo ovu zapanjujuću državu na sjeveru Amerike.

Druga najveća država na svijetu

Kanada je površinom druga najveća država na svijetu (iza Rusije). Prostire se na 9,98 milijuna četvornih kilometara u Sjevernoj Americi, a u njoj živi oko 38 milijuna stanovnika. Za usporedbu, kanadski teritorij je 175 puta veći od hrvatskog, a u njemu živi svega 10 puta više stanovnika. Zbog zemljopisnog položaja i klime koja postaje negostoljubiva za ljude što se sve više približavamo sjeveru, čak 80 posto kanadskog teritorija je nenaseljeno.

Ima najdužu državnu granicu

Kanada ima samo jednog susjeda – Sjedinjenje Američke Države. S obzirom da je riječ o vrlo velikoj zemlji, granica između ovih dvaju zemalja na najduža na svijetu, a prostire se na 8893 kilometara. Kanada također ima najdužu ukupnu obalu među svim zemljama svijeta. Obala zemlje duga 202,080 kilometara izlazi na Tihi ocean na zapadu, Atlantski ocean na istoku i Arktički ocean na sjeveru.

Najhladnije mjesto u Kanadi

Temperature u Kanadi su iznimno hladne u zimskim mjesecima. Najviša temperatura ikad zabilježena u ovoj državi iznosila je -63 Celzijeva stupnjeva, a zbilo se to u veljači 1947. godine u mjestašcu Snag u Yukonu. Najhladniju prosječnu temperaturu od -19,7 stupnjeva tijekom cijele godine ima mjesto Eureka u Nunavutu.

Gradske zidine Quebeca Gradske zidine Quebeca (Foto: Shutterstock)

Jedine očuvane gradske zidine u Sjevernoj Americi

Gradska jezgra Quebeca – Vieux Quebec je jedini sjevernoamerički utvrđeni grad sjeverno od Meksika čije zidine još postoje. Gradske zidine izgrađene su u 17. stoljeću, a kroz povijest su prošle nekoliko dorada i nadogradnji. Danas se protežu na 4,6 kilometara na zapadnom dijelu Gornjeg grada ove povijesne četvrti. Dobro su očuvane, a od 1985. godine stavljene su na popis Svjetske baštine UNESCO-a.

11 službenih jezika

Kanada je multikulturalna država i ustavna monarhija koja priznaje Charlesa III. kao monarha. Opće je poznato da ima dva službena jezika – engleski i francuski. No sjeverozapadni teritorij Kanade kao službeni jezik priznaju čak 11 jezika uključujući i chipewyan, cree, gwich’in, inuinnaqtun, inuktitut, inuvialuktun, sjeverni slavey, južni slavey i tłįchǫ. Zahvaljujući velikom broju imigranta u Kanade ovdje se pričaju i mnogi drugi svjetski jezici. Više od milijun stanovnika govori kineski, oko pola milijuna priča istočnopandžapski jezik, a više stotina tisuća ljudi govori i njemački, talijanski, tagaloški, španjolski i arapski.

Najveći podzemni šoping kompleks na svijetu

Toronto ima najveći podzemni šoping kompleks na svijetu. Riječ je o trgovačko-zabavnom centru po imenu PATH koji se prostire na oko 28 kilometara prostora pod zemljom. Turisti rado istražuju labirint podzemnih šetnica koje su ispresječene različitim modnim trgovinama, restoranima, kafićima te drugim zabavnim sadržajima.

Javorov sirup je nacionalni ponos Kanade Javorov sirup je nacionalni ponos Kanade (Foto: Shutterstock)

Najveći proizvođači javorovog sirupa

Kanada je najveći proizvođač javorovog sirupa na svijetu. U Quebecu se godišnje proizvede 70 posto svog javorovog sirupa. U 2017. godini, primjerice, proizvedeno je 47 milijuna litara tog slatkog sirupa koji se dobiva iza javorove kore. On je omiljeni zaslađivač u zemlji – dodaje se u razne pića i slastice, poslužuje uz palačinke, a Kanađani u njemu vole marinirati i ispeći hrskavi špek.

Noćenje s jointom: Zaboravite doručak uključen u cijenu, kanabis je hit Marihuana Marihuana - 1 Marihuana - 2 +2 Marihuana - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju