Da su turisti masovno otkrili Hrvatsku, barem njezin jadranski dio, više nikome nije novost. I dok su neki gradovi, ali i manja mjesta, u sezoni preplavljeni, tik uz njih još se skrivaju draguljčići koji imaju onaj šarm starog Mediterana i čiji se zidovi sjećaju uzbudljivih priča iz prošlosti.

U turističkim „rupama“ koje su nastale na karti naše obale, kada se tek malo udaljimo od žarišta i gužvi, podsjećamo vas na ovih 5 mjesta koje itekako vrijedi uvrstiti u plan godišnjeg odmora… i to već ove godine.

1. Labin

5 mjesta koja zaslužuju više pažnje - 3 5 mjesta koja zaslužuju više pažnje - 3 (Foto: Shutterstock)

Naravno, ništa u Istri ljeti nije zaboravljeno ili prazno, pa tako nije ni Labin, ali njegova morska okolica svakako je živahnija. Labin je gradić šareno obojanih fasada, očuvane srednjovjekovne jezgre i bogate povijesti. Danas grad umjetnika, Labin je nekada bio grad rudara, a njegova bogata rudarska prošlost može se i danas doživjeti. Ovdje je podignuta prva organizirana antifašistička pobuna na svijetu i ostvarena Labinska republika, prvi pokušaj radničkog samoupravljanja na Mediteranu koji je trajao samo 37 dana.

2. Vrbnik

5 mjesta koja zaslužuju više pažnje - 5 5 mjesta koja zaslužuju više pažnje - 5 (Foto: Shutterstock)

Otok Krk zbog svoje blizine Rijeci i Zagrebu kao da je u svijesti putnika izgubio dio magije. Ali daleko od toga da je nema, dapače, njegovi povijesni gradovi, ribarska sela i usamljeni svjetionici i ne slute da su im veliki gradovi blizu. Jedan od čarobnih gradića je i Vrbnik, punim imenom "Vrbnik nad morem", "visoka planina" kako mu tepa pjesma. Prekrasna očuvana stara gradska jezgra s najužom ulicom u Hrvatskoj, pogled kao s komandnog mosta i žlahtina već bi vas trebali uvjeriti da je Vrbnik odlično odredište za izlet. A da ostanete i koji dan dulje uvjerit će vas lijepe šljunčane plaže, domaći ovčji sir i skuta i čudesno fotogenični zvonik koji izrasta iz grada.

3. Tribunj

5 mjesta koja zaslužuju više pažnje - 4 5 mjesta koja zaslužuju više pažnje - 4 (Foto: Shutterstock)

Vodicama iza leđa, poput buketića uz more natisnule su se tribunjske kamene kuće jedna ponad druge. Ovo preslatko mjestašce nakon Vodica zvuči kao da ste duboko zaronili i sva vreva ostala je negdje daleko. Tribunj čuva šarm „malog mista“ u kojem domaći boze bicikle bosonogi, gdje svak svkoga zna i djecu čuva za cijelo susjedstvo. Stari dio mjesta nalazi se na otočiću na koji se dolazi kamenim mostom, a s brda iznad Tribunja otvara se prekrasan pogled na Kornate i Šibenik. Tribunj je krcat svako ljeto kada se održava tradicionalna Utrka tovara, ali ako ne ostanete koji dan nećete doživjeti kako je kupiti svježu ribu u zoru na rivi, provesti dan u nekoj skrivenoj uvali s kristalno čsitim morem i kako uvečer kameni zidovi odbijaju pjesmu koji je netko zapjevao ispod glasa.

 4. Lastovo

5 mjesta koja zaslužuju više pažnje 5 mjesta koja zaslužuju više pažnje (Foto: Shutterstock)

Mjesto Lastovo jedino je mjesto na otoku koje nije izraslo more, nego u njedrima otoka gdje su ga od opasnosti i neprijatelja čuvala okolna brda. NSa svakoga od njih puca neopisiv pogled, a mjesto izgleda kao da se otopilo pa razlilo po njegovim padinama. Srednjovjekovno Lastovo sjeća se i previše toga, dok i petsto godina stare obiteljske kuće ponosno stoje sa svojim sularima i bogato ukrašenim fumarima i ne žele priznati da su vremena ikada bila teška. Naravno da ćete istraživati i uvale i mjesta uz more kada ste na ovome, svima dalekom otoku, ali dopustite da vas skalinade Lastova povedu u šetnju svojim tajnama.

5. Cavtat

5 mjesta koja zaslužuju više pažnje - 2 5 mjesta koja zaslužuju više pažnje - 2 (Foto: Shutterstock)

Cavtat se nalazi u Konavlima, niti 20 jugoistočno od Dubrovnika. S mora ga čuvaju udruženim snagama otočić Supetar i hrid Superka. Naravno, ovdje je sve podređeno turizmu, ali za razliku od Grada, ovuda još možete prolaziti bez naguravanja. Konavle skrivaju brojne ljetnikovce i sjećanja na život plemića koji su u njemu itekako znali uživati, a šetnja gradom i okolicom, ostacima zidinama, muzejskim i knjižnim zbirkama obavezno neka vam završi na cavtatskom groblju, sigurno jednom od najljepših grobalja u Hrvatskoj, s pogledom na pučinu, na kojem se nalazi i grob vlahe Bukovca i impresivan Meštrovićev mauzolej.

Kakva idila! Bistro u srcu Like koji je hranom i pogledom oduševio ugledni britanski magazin Bistro Ribič - 3 Bistro Ribič - 4 Bistro Ribič - 5 +1 Bistro Ribič - 2

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju