"Cavtat je kulturno i turističko središte Konavala i nalazi se 17 kilometara južno od Dubrovnika, u najjužnijem dijelu Hrvatske. Zračna luka Ćilipi udaljena je svega tri kilometra od Cavtata, pa je moj posjet ovom gradu bio obilježen čestim nadlijetanjem aviona iz svih pravaca", započinje svoj miniputopis Boris Trogrančić, putujući fotograf koji nam je svojim objektivom otkrio neke od ljepota regije.

"Moj dojam o ovom malom jadranskom gradiću je izuzetno pozitivan, i ovdje se sve, počevši od lokacije na pučini, igre svjetla i sjene, starih dalmatinskih kuća i mirisa Jadrana čini kao jedan veliki filmski set", kaže Boris, za čijeg je posjeta gradu trajao festival Epidaurus, međunarodna glazbena i umjetnička manifestacija s raznovrsnim sadržajima.

Cavtat - 6 Cavtat - 6 (Foto: Boris Trogrančić)

U Cavtatu se i danas može osluhnuti duh minulih vremena, i osjetiti stoljetna tradicija. Uživati u miru skrovitih uvala, ali i provesti aktivni odmor uz brojne sadržaje. Baš kao i istražiti lokalnu kuhinju koja otkriva puno o tradiciji tog kraja.

Samo područje Konavla smatra se najplodnijim poljoprivrednim područjem na Jadranu, koje daje najbolje voće i povrće. Svi koji su jednom kušali rajčicu, papriku, kupus, krastavce, krumpir i ostalo područje s konavoskih polja, svjedoče o iznimnoj kvaliteti tih namirnica. Od tradicionalnih jela najpoznatija su zelena manestra koja se priprema od suhe ovčetine, suhe svinjetine i domaćih kobasica u kombinaciji s kupusom i krumpirom te šporki makaruli spremljeni od pirjane junetine i tjestenine pomiješani u velikoj posudi.

Cavtat - 5 Cavtat - 5 (Foto: Boris Trogrančić)

Do 228. godine prije nove ere na mjestu grada Cavtata bila je kolonija Epidaurum, čiji su stanovnici ovdje živjeli do 7. stoljeća, kada koloniju zauzimaju Slaveni i Avari. Njihovim dolaskom prijašnji stanovnici bježe i povlače se na stare ilirske gradine, podno brda Srđ, gdje osnivaju novo naselje Ragusa, odnosno današnji Dubrovnik.

Na poluotoku Rat nalazi se brdo na kojem se smjestilo staro gradsko groblje. Groblje čuva prekrasan mauzolej obitelji Račić, koji je izradio jedan od najvećih hrvatskih kipara Ivan Meštrović. Iz Cavtata dolazi i jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara - Vlaho Bukovac. Njegova rodna kuća danas je pretvorena u muzej i galeriju otvorenu svim posjetiteljima i ljubiteljima umjetnosti.

Fotografije Borisa Trogrančića pogledajte u našoj galeriji, a pratiti ga možete i na YouTubeu. 

Novi restoran na Hvaru kojem turisti ostavljaju fantastične recenzije na internetu Autorica kuharice Dominka Juzbašić vegetarijanka je već 25 godina Ponuda restorana Masha Vegeteria Vegetarijanska ponuda restorana Masha Vegeteria +3 Ponuda restorana Masha Vegeteria

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju