Heritage hoteli u posljednje su vrijeme postali popularna alternativa modernim jednoobraznim smještajnim kapacitetima i unose uvijek dobrodošlu raznolikost u turističku ponudu. Da bi hotel mogao nositi predmetak heritage, mora biti smješten u staroj građevini koja nosi određeno kulturno i povijesno značenje za sredinu u kojoj se nalazi.

Usprkos tome, njihov izgled ne smije biti zapušten, dapače sve bi trebalo biti uređeno ili rekonstruirano da izgleda kao što je izgledalo nekad. Uz autentičan izgled, u ponudi heritage hotela trebaju se naći i tradicionalna jela za podneblje u kojem se hotel nalazi. Na taj način, uz arhitekturu, okoliš i meni hotela, posjetitelji izravno upoznaju kulturu mjesta na kojem provode odmor.

Belgijska stranica koja se bavi putovanjima www.traveltomorrow.com napravila je izbor od pet hrvatskih heritage hotela koje svakako treba posjetiti. Mi ih donosimo redom, od sjevera prema jugu. Započinjemo u Istri pa preko Vrane, Šibenika i Splita završavamo, naravno, u Dubrovniku.

Svi ovi hoteli ocijenjeni su izvrsnim ocjenama na platformi Booking.com, na kojoj možete provjeriti dostupnost u određenim terminima i rezervirati smještaj.


1. San Rocco, Brtonigla

Hotel San Rocco obitelji Fernetich smješten je na imanju obnovljenom u tradicionalnom stilu s maksimalnom pažnjom i posvećenošću. Restoran nudi vrhunsko gastronomsko iskustvo, vlastita vina i ulje, a uz šarm uređenog parka i maslinika San Rocco dobro sažima bit Istre.

2. Maškovića Han – Vrana

Priča o Maškovića hanu koji se nalazi u šibenskome zaleđu seže u sredinu 16. stoljeća, kada je Jusuf Mašković, vrhovni admiral turske flote i visoki dostojanstvenik na sultanovu dvoru podrijetlom iz Vrane, započeo gradnju svoje ljetne rezidencije. U sklopu kompleksa nalazi se i muzej i originalni hamam iz 17. stoljeća, a svaki zid i detalj današnjeg hotela progovara o zanimljivoj prošlosti tog mjesta.

3. Armerun, Šibenik

Zgrada hotela Armerun, dio povijesnog kompleksa, obnovljena je u dogovoru s konzervatorima, a brojni artefakti pronađeni na toj lokaciji danas su u vlasništvu Muzeja grada Šibenika, ali su izloženi u hotelu. Spoj dalmatinske tradicije i luksuza, izvrstan restoran i savršen pogled gosti su očito prepoznali kao nešto što žele u turističkoj ponudi.

4. Judita Palace Heritage Hotel, Split

Judita Palace Heritage, smješten u povijesnoj jezgri Splita, neposredno uz Dioklecijanovu palaču, priča o povijesti, kulturi, Dalmaciji i Europi. Dizajn interijera usklađen je s eksterijerom, obogaćen luksuznim sadržajima i detaljima te obećava vrhunski boravak uz pažljivo sačuvano staro i brižno odabrano suvremeno.

5. Heritage Villa Nobile, Dubrovnik

Boutique hotel Heritage Villa Nobile vila je iz 18. stoljeća, a luksuzno je renovirana kako bi se njezini gosti osjećali baš kao nekadašnja dubrovačka gospoda. Uz arhitekturu i povijest, Villa Nobile osvaja prekrasnim vrtom i pogledom na dubrovačke zidine i more.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju