Kada posjećuju Italiju, većina putnika obilazi samo poznate gradove, ali mali gradovi u Italiji su mjesta gdje tražimo najčarobnije trenutke i najbolje fotografije. S hrpicama lokalnih stanovnika, a često s još manje putnika, neke male destinacije donose suštinski talijanski šarm bez gužvi i svemirsko visokih cijena. Od bijega na sicilijansko more do sela savršenih kao s razglednica, donosimo vam pet prelijepih malih gradova u Italiji za planiranje vašeg sljedećeg putovanja. Dodatni bonus: većina njih udaljena je od većeg grada taman za jednodnevni izlet, tako da i dalje možete doživjeti gradove kao što su Rim ili Torino.

Alberobello, Apulija

Glavna atrakcija Alberobella, malog grada u blizini Barija u Apuliji, njegovi su karakteristični trulli: kuće u obliku stošca s bijelim vrhovima koje izgledaju kao da su neprestano zatrpane snijegom. Zahvaljujući ovoj karakterističnoj značajci, grad je 1996. godine uvršten na UNESCO-oov popis svjetske baštine. Kad ste ovdje, skoknite do Piazze del Popolo, gdje se s vidikovca Belvedere Trulli pruža spektakularan pogled na cijeli grad.

Cefalù, Sicilija

Smješten samo sat vremena vožnje od Palerma, srednjovjekovni grad Cefalù toliko je lijep da su ovdje snimani mnogi filmovi, uključujući i mnogima omiljen Cinema Paradiso. Istaknuti sadržaji uključuju istraživanje brojnih gradskih katedrala ukrašenih mozaicima, šetnju njegovim slikovitim lungomareom (šetnica uz more) i promatranje zalaska sunca s visoke crkve La Rocca.

Polignano a Mare, Apulija

Na vapnenačkoj litici koja izranja iz oceana smjestio se maleni gradić Polignano a Mare, poznat i kao "Biser Jadrana" — jedno je od najromantičnijih mjesta u cijeloj Apuliji. Provedite dan istražujući njegove pješčane uvale i zaljeve brodom ili se jednostavno izgubite u krivudavim, bijelim ulicama grada.

Sperlonga, Lazio

Sperlonga je bila nekadašnje skrovište od javnosti mnogih rimskih careva i nije ni čudo: netaknute plaže, bogato zelenilo i blizina Rima - samo sat vremena vožnje vlakom - čine ga savršenim mjestom za vikend. Grad također ima odličan muzej, Museo Archeologico di Sperlonga, koji je smješten među drevnim ruševinama stare vile cara Tiberija. Torre Truglia, smještena na vrhu rta na kojem je izgrađena Sperlonga, može se pohvaliti najboljim pogledom u gradu.

Saluzzo, Pijemont

Samo sat vremena vožnje južno od Torina, naći ćete uspavani srednjovjekovni grad Saluzzo u kojem vas dočekuje lijep niz krovova s crvenim crijepom, zvonika i drevnih tornjeva iza kojih stoje Alpe prekrivene snijegom. Istaknute znamenitosti uključuju La Castigliu, dvorac iz 14. stoljeća i Casa Cavassa, renesansnu palaču pretvorenu u muzej u kojoj se nalaze neke spektakularne slike i freske sa zlatnim listićima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju