'Kada netko boluje od sezonskih alergija, tijelo osobe doživljava alergene poput trave, peluda ili prašine kao opasnu tvar koja izaziva snažnu reakciju imuniteta,' kaže dr. Deborah Gordon koja se specijalizirala za ovo područje.

Organizam je zato preplavljen antitijelima, a u krvotok se ispušta histamin koji izaziva simptome poput kihanja, suzenja očiju i ekstra sluzi. Na regulaciju ovih simptoma koriste se lijekovi, no može se djelomično uravnotežiti i prehranom.

Ovih pet namirnica olakšavaju proljetne alergije:

1. Jabuke

Jabuke su bogate bioflavonidom kvercetinom (koji se može naći i u luku, češnjaku, kupusu, cvjetači i šumskim bobicama) koji sprečava imunitetne stanice da otpušta histamin u organizam, zbog čega se smanjuju simptomi alergija. Štoviše, jedna američka studija pokazala je da konzumacija jabuka u trudnoći može smanjiti rizik od razvoja alergija kod djeteta. Ovdje otkrijte top 5 sorti jabuka za očuvanje zdravlja.

2. Jagode

Vitamin C u jagodama i drugom voću i povrću ne igra samo ulogu osnaživača organizma, već i smanjuje razine histamina u organizmu. Jedno istraživanje je pokazalo da uzimanje suplementa vitamina C smanjuje razine histamina u organizmu za 38 posto, dok manjak ovog vitamina u tijelu izaziva značajno povećanje istoga.

'Svaka osoba proizvodi tjelesni enzim diamin oksidaza (DAO) koji razgrađuje histamin, kaže dr. Gordon, te dodaje ' uzimanje dodatnih količina vitamina C, B6, cinka i bakra može pomoći u stvaranju tog enzima. '



3. Kurkuma
Indijski začin tisućama se godina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih protuupalnih karakteristika. Istraživanja su pokazala da aktivna tvar kurkumin može blokirati otpuštanje histamina u organizmu te spriječiti razvoj simptoma alergija.

Kurkumu možete vrlo lako uključiti u prehranu – ona se može dodati kajgani, jutarnjem smoothieju, juhama, umacima i varivaima.

4. Bučine sjemenke
Bučine sjemenke bogat su izvor magnezija koji opušta mišiće i pomaže otvoriti dišne putove kako bi lakše disali. Istraživanja su pokazala da manjak magnezija povećava razine histamina u organizmu.

Ovaj važan mineral možete naći i u bademima, sjemenkama suncokreta, zobenim pahuljicama, brokuli, zelenom lisnatom povrću i tamnoj čokoladi.

5.  Losos
Konzumacija ribe poput lososa je jedan od boljih načina da tijelo opskrbite omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upale u organizmu. Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama sastavni je dio mediteranskog načina prehrane, koji mnogi smatraju najzdravijom.

Taj podatak dokazala je i grčka studija provedena na otoku Kreti, a koja je otkrila da mediteranski tip prehrane smanjuje rizik od dobivanja astme i alergija kod djece. Uz to omega 3 masne kiseline povezane su s poboljšanim radom srca, boljim pamćenjem i raspoloženjem koje možete pronaći i u jadranskoj srdeli.



Savjet plus:
Izbjegavajte procesuiranu hranu koja je siromašna omega 6 masnim kiselinama, a okrenite se svježim namirnicama i cjelovitim žitaricama jer one smanjuju upalne procese u tijelu. Izbjegavajte hranu s rafiniranim šećerima i od bijeloga brašna, a okrenite se namirnicama bogatima antioksidantima koje djeluju blagotvorno na organizam.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju