Nakon večeri u kojoj se popila koja čašica previše Poljaci posežu za za žurekom. Riječ je o gustoj juhi od fermentiranog raženog brašna s dodatkom krumpira, kobasica i kuhanih jaja koja se priprema večer prije, a potom podgrijava po potrebi.
Iako je termička obrada vrlo jednostavna, juhu treba isplanirati i četiri do pet dana prije konzumacije. Naime, to vrijeme potrebno je za fermentaciju raženog brašna, odnosno pripremu zakwasa koji je temelj žureka.
Sastojci za zakwas:
- 100 grama raženog brašna
- 500 ml vode
- 2 češnja češnjaka
- 1 lovorov list
Sastojci za juhu žurek:
- ½ kg bijelih kobasica
- 200 grama slanine
- 50 grama umaka od hrena
- 2 srednja luka
- 1 velika mrkva
- 1 veliki pastrnjak
- 1 korijen celera
- 2-3 lovorova lista
- 2 čajne žličice mažurana
- sol i bijeli papar po želji
- šaka svježeg peršina
Za ukrašavanje juhe:
- malo kiselog vrhnja
- tvrdo kuhana jaja
Priprema juhe žurek:
- Vruću vodu ulijte u veliku staklenku. Kada voda postane topla, dodajte brašno, očišćene češnjeve češnjaka i lovorov list. Dobro promiješajte, a staklenku čvrsto zatvorite s komadićem celofana i gumicom.
- Pohranite staklenku na tamno i toplo mjesto. Svaki dan otvorite staklenku kako biste pustili zrak iz nje, pa ju ponovo zatvorite na isti način. Nakon dva dana izvadite lovorov list i češnjak iz staklenke.
- Zakwas će biti spreman za korištenje nakon četiri do pet dana, odnosno kada se na dnu staklenke pojavi smeđosiva tekućina, a na vrhu bjelkasta spužvasta smjesa. Procijedite smjesu i zadržite samo tekućinu.
- U velikom loncu prepržite komadiće nasjeckane slanine, luk i kobasice. Za to će vam biti potrebno 15 minuta.
- Uklonite luk, slaninu i kobasice iz lonca, a na dobivenoj masnoći prepržite luk, pasternjak i celer nasjeckan na komadiće. Ulijte otprilike 1,5 litara obične vode u lonac, začinite sa solju, mažuranom, peršinom i lovorovim listom.
- Kuhajte sve zajedno oko 15 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
- Ulijte u lonac zakwas, dodajte prepirjani luk sa slaninom i kobasicama te umak od hrena. Sve dobro promiješajte i po potrebi dodajte još soli i bijelog papra. Kuhajte još desetak minuta dok se svi okusi ne sljube.
- Poslužite sa žlicom kiselog vrhnja i tvrdo kuhanim jajima. Dobar tek!