Nadamo se da niste Francuzi, jer bi ovaj tekst mogao naljutiti sve ljude iz zemlje šampanjca, dobrog vina, sira i božanstvene kuhinje. Kroasan, slavno pecivo poznato diljem svijeta, nisu napravili Francuzi, već Austrijanci!

Evolucija i nove spoznaje o hrani uvijek su zanimljiva stvar. Stoga, treba reći kako Francuzi, ma koliko to bolno bilo, nisu izmislili kroasan, jedan od zaštitnih znakova zemlje. Ova slavna slastica zapravo je austrijskog porijekla, a prvi put je napravljena u Beču davne 1683. godine, kako bi se proslavila pobjeda Habsburgovaca nad Turcima u slavnoj bitci za Beč.

Glasine govore kako je Marija Antoaneta, koja se rodila u Beču, kroasan svojim sugrađanima u Francuskoj predstavila još 1770. godine, 19 godina prije slavne revolucije koja je promijenila svijet. No, on je ostao slabo poznat diljem zemlje sve do 1838. godine, kada se počinje spremati u Parizu.

Kao što možemo svjedočiti, kroasan je od tada postao i ostao slavan, a spada i među važne sastojke francuskog doručka, kojeg na ovom linku možete naučiti pripremati.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju