Tekli su pale ale i porter već dan ranije, kada su vrijedni pivari Andrej Čapka, Hrvoje Čirjak i Bojan Pap iz prve hrvatske craft pivovare koja ima vlastiti pogon, dopremili bačve, upogonili točionike i razgalili prve ljubitelje piva koji su namirisali da se nešto veliko sprema na nezaobilaznoj destinaciji zagrebačkih i inih pivoljubaca.

I nisu pogriješili - pale ale Zmajske pivovare zaista je izvrsno pivo, vrlo vjerojatno najbolje koje je ikad skuhano u pivskim kotlovima na našim prostorima a da je dostupno širem puku, a nimalo ne zaostaje ni porter. Sve to ne čudi kada znamo da je pokretač Zmajske pivovare Andrej Čapka, jedan od pionira kućnog kuhanja piva u Hrvatskoj i osnivač portala Pivarstvo.info na kojem homebreweri, i oni koji to tek namjeravaju postati, mogu saznati sve što su željeli znati o kućnom kuhanju piva, a nisu imali koga pitati.

Pivovara na zagrebačkoj Trešnjevci začeta je još početkom godine kada je hrabri i poduzetni Čapka, uz potporu HBOR-ovog kredita krenuo u dva i pol milijuna kuna vrijednu avanturu. Pivo je bilo skuhano i za konzumaciju spremno prije nekoliko tjedana, no kasnila je oprema za punjenje pa su iz Zmajske stalno stizale objave o odgodi izlaska na tržište. Momci, naime, nisu htjeli krenuti s promocijom dok ne stigne i zadnji komad opreme, a sada kad je obavljen i taj dio preostaje još nekih 14 dana da se na tržištu pojave i boce s njihovim uratcima.

Sve nakon toga trebale bi biti slatke brige, s obzirom na reakcije svih koji su ovlažili grla pivima nove hrvatske craft pivovare. „Ovo treba piti, piti i piti", „Ovo su kontinuirani nepčani orgazmi" - samo su neki od nadahnutih komentara koji su se mogli čuti od ljubitelja kvalitetnog piva koji su za vikend strusili ni manje ni više nego gotovo 400 litara točenog. Odlične ocjene pale su i na Ratebeeru i Untappdu, portalu odnosno aplikaciji gdje pasionirani pivopije bilježe ocjene degustiranih piva, pa u Zmajskoj imaju puno razloga za zadovoljstvo već na samom početku, iako je jednom netko mudro ustvrdio da je svaki početak težak.

„Jako smo zadovoljni reakcijama i zahvalni smo na pohvalama" - skromno će reći momci koji u praksi dokazuju da im je kvaliteta na prvom mjestu i koji će nas s novim pivom vjerojatno zaskočiti negdje u vrijeme Božića, kada bi asortiman trebali nadopuniti kakvim specijalom. Dotad, točeni zmajski pale ale i porter možete probati u Tolkien'su, a boce će svjetlo dana za početak ugledati na policama Magic beer rooma u zagrebačkom Remetincu. Od tamo će, nadamo se, zmaja dah zahvatiti i ostale hrvatske krajeve, pa da i ostali ljubitelji pravog piva mogu uživati i sudjelovati u nastavku, vjerujemo ne i posljednjem, hrvatske craft beer revolucije.

Tekst je preuzet s pivskog portala Pivnica.net, a djelo je velikog pivoljupca Milana Peha!

Za kraj, samo rezenzija najvećeg živućeg homebrewera u Hrvata, Amerikanca i samoborskog zeta Matta Hollingswortha:

"I don't believe in god, but if I did, I would thank her for the fact that Zmajska Pivovara exists.

They have crafted some damned fine beers to launch their brewery, both of which are now on tap at Tolkien's House in Zagreb. They are tasty as fuck. And we all know how tasty fuck can be.

Go. Vote with your kuna. The beer revolution in Croatia is underway. Help good beer take over."

Dakle, znate kuda trebate ići. Uživajte, piviliiii!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju