Hrvatska je od svibnja bogatija za još jedno mjesto na kojem ćete moći kupiti piva sa svih strana svijeta, kako malene craftove od tri decilitra, sve do veličanstvenih glomaznih butelja, čaša, majica, ma svega. Ime joj je Pivoteka, vlasnik je Hrvoje Lindić pivski zaljubljenik koji ima i samoborski Bor bar, a nalazi se u zagrebačkom Cvjetnom naselju, u Stupničkoj 14.


Tako je Zagreb uz Beershop, Magic Beer Room i Svijet Piva, dobio i četvrtu lokaciju za uživanje u ovom plemenitom napitku. Stotinu i pedeset vrsta piva vas čeka i u zadarskom Beer Geek Shopu, ali do tamo još nismo stigli, pa o dojmovima nekom drugom prilikom. Svaki beer geek će u Pivoteci jamačno uživati u odabiru slovenskih, belgijskih, škotskih, američkih i još brda piva sa svih strana svijeta, pa ako želite iznenaditi svog omiljenog pivopiju, makar i sebe – znate gdje ga trebate voditi.


Pivovara i pivnica Kahli u Kučan Marofu pored Varaždina, poznata po mentorskom odnosu s nogometnim klubom Varteks, ne samo da se ponovo jače bacila u proizvodnju, nego je osnovala podružnicu u Varaždinu, kafić Goool, a njihova piva možete piti i u zagrebačkoj Mlinarici! Veliki povratak starog majstora Rikarda Kahline kojem želimo sve najbolje u daljem radu.


Za svaku pohvalu je i trud i rad mladih kuhara piva koji su napravili novu šaržu Šibenskog učenjaka kojeg možete kušati u Klubu Šibenčana u ulici Baruna Trenka. Ova je duplo bolja od prve, čekamo ih na predstojećem natjecanju homebrewera!


U Rijeci se održao Prvi Međunarodni festival Craft Piva – Beeranje! Nakon slične manifestacije kojom je gospodin Jakov Kolega okupio i pokrenuo male, ali sjajne snage domaćih malih pivara, Alen Fućak je to ponovio u Rijeci, a uz naše pivare - pozvao tri Slovenska gosta. Uskoro ćemo vam više reći o tome, ali divno je da je i obala prepoznala da Hrvatska ima stvarno raznovrstan pivski range, i da se ova scena lagano ali sigurno gradi i napreduje!

No, ono što je bio potpuni hit mjeseca je dočekano iščekivanje dva domaća Indian Pale Alea. Na kraju je Zmajska Pivovara uspjela predstaviti svoj Pozoj tek dva dana prije Fakina iz Pivovare Medvedgrad. Zaljubljenici su okupirali poznatu pivsku meku Tolkien's na Opatovini kako bi probali treći uradak Zmajeva Andreja Čapke i Bojana Papa, a sudeći po gužvi, veselju i teturanju prema kućama (urednik punkufera, otelo se), riječ je o nevjerojatnom pivu.


Slično se ponovilo dva dana kasnije na šestom rođendanu Pivnice Medvedgrad u Ilici 44, kad smo na uvijek svježoj terasi degustirali Fakin IPA, još jednu u nizu njihovih sezonskih piva. Što reći, Fakin je svježije, divljije i gorče pivo od Pozoja, koji je nježniji od očekivanog, ali toliko zaokružen i dotjeran da je to fantastično.


Riječ je dakle o dva piva koje što prije morate probati jer se još ne zna hoće li ostati u stalnoj ponudi, a najbolje su ih ocijenili sami okupljeni kušači - Pozoj je seksi i stamen poput Hellen Miren ili Sophije Loren oko pedesete, dok je Fakin kombinacija Xene ratnice i neke plavokose neobuzdane kompasno izgubljene Amazonke. Dakle, pivili vi nama, dolazi naše vrijeme - živjela hrvatska piva!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju