Yitan Sun i Jianshi Wu pobijedili su na godišnjem natjecanju internetskog časopis eVolo za izgradnju najboljeg nebodera. Njihov projekt New York Horizon uključuje izgradnju monumentalnog stambenog prostora oko Central Parka.

Central Park prostire se na 3,4 četvornih kilometara u New Yorku, te predstavlja pluća i zelenu oazu za osam milijuna stanovnika te brojne goste ove betonske džungle.

 

The #NewYork Horizon by #YitanSun and #JianshiWu #ekkaamkar #centralpark #architecture #future #sustainable #design

A photo posted by ek kaam kar (@ekkaamkar) on

Da bi se izgradio ovaj neboder od stotinjak katova, trebalo bi temelje iskopati 400 metra ispod površine parka. Stambeni prostor bio bi obložen ogledalima čime bi se vizualno stvorila iluzija beskonačnosti, a stanarima omogućio spektakularni pogled na Central Park.

Iako mladi arhitekti predlažu izgradnju ovog gorostasa kako bi ponudili izgradnju cjenovno pristupačnijih stanova u inače preskupom gradu, stručnjaci tvrde da je riječ o arhitektonskoj provokaciji koju je teško ostvariti izvan digitalnih programa na računalima.

 

Naime, ispod parka se nalazi vodovodna mreža 'teška' 5 milijardi dolara koja osigurava vodu stanovnicima Manhattana. Uz to prolaze i nekoliko trasa podzemne željeznice kojom se Njujorčani svakodnevno služe, te zbog čega je malo vjerojatno da će ovaj projekt ikad krenuti s izgradnjom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju