U rujnu 2014. godine u preloškom hotelu Panorama, u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. i tvrtke DG-Sport, održan je prvi Panorama pizza kup. Između deset ponajboljih hrvatskih pizzerija, pobijedila je zagrebačka O'Hara. Dva mjeseca kasnije, opet smo se sreli, ovoga puta - kod pobjednika.


Danas smo tako saznali da će Dejan Plišo, pizza majstor O'Hare, u prosincu ove godine sudjelovati na europskom prvenstvu u Padovi, a u travnju 2015. godine predstavljat će Hrvatsku i na svjetskom prvenstvu u Parmi. S njima u Italiju putuju i stručni suradnici Panorama pizza kupa, Loreena Meda i Rene Bakalović.

Predstavljena je i ideja o gourmet meniju, degustaciji pizza u sljedovima -četveročlana ekipa odluči se za takav menu, odabere nekoliko pizza po svojem izboru, rangira po jačini i složenosti okusa te na stol dolaze jedna po jedna i režu se na četvrtine. Uz svaku pizzu posluži im se određeno pivo ili vino, koji su sastavni dio ovog menua.

Ovom prilikom, kao primjer, urednik portala punkufer.hr, pivoljubac i pivski sommelier Domagoj Jakopović Ribafish i vlasnik O'Hare Marin Vanjak, pokušali su spojiti četiri pizze s odgovarajućim pivima, obzirom da O'Hara u svojoj ponudi ima oko 70 vrsta piva. Menu je bio sljedeći:


1. Sei formaggio (6 vrsta sira)
• Sastojci: rajčica, dvije vrste gaude, edamer, mozzarela, gorgonzola, grana padano
• Pivo: Weihenstephaner Vitus, Njemačka, 7,7%. Najbolje jako pšenično pivo u protekloj godini, snaga zamotana u svilenu rukavicu, slatko, gusto, predivno pivo. The weizen!
• Masnoća iz šest vrsta kvalitetnih sireva trebala bi se dopunjavati sa slatkoćom i gustoćom jakog i moćnog „Pšenislava“.
Ocjena 9 - rukola je davala mrvicu previše gorčine, inače milina!


2. Filetti

• Sastojci: rajčica, mozzarela, češnjak, kapare, cherry rajčica
• Pivo: Nova runda American Pale Ale, Hrvatska. Prva Hrvatska craft pivovara i prvo craft pivo, rade ga Daruvarčani, kuhaju u Varaždinu, a prodaju u Zagrebu. Fino hmeljno, gorkasto, pustiti da se zagrije i otpusti arome.
• Ova pizza je pobijedila na prvom Panorama kupu, pa smo je pokušali spojiti s prvim hrvatskim craft pivom. Slanoća i kiselina mediteranskih sastojaka ugodno su se spajali s gorčinom voćkastih hmeljeva ove APA-e.
Ocjena 8 - pivo je bilo mrvicu preagresivno za nježnu pizzu


3. Pizza O'69
• Sastojci: rajčica, mozzarela, julienne beefsteak, grana padano, ekstra djevičansko maslinovo ulje, bosiljak
• Pivo: Gulden Draak The Brewmasters Edition, svijetli ale, Belgija. Poznato belgijsko pivo visokog stupnja alkohola (10,5%), odležalo u bačvama viskija koje mu daju specijalnu aromu.
• Biftek sam po sebi traži jako pivo, a ovo s aromom viskija dodatno naglašava njegovu punoću. Dakle, ovo se stopilo u jedno. Sjajno!
Ocjena 10 - savršen spoj


4. O'vo je ljuto ko vrag
• Sastojci: rajčica, dvije vrste gaude, edamer, PIK kuhana šunka, domaća panceta, ljuti feferoni
• Pivo: Maxlrainer Schloss Trunk, Njemačka, 5,3%. Fantastičan, jednostavan i excelast njemački lager (Zwickl), savršen za uz ljuta, jaka i slana jela, jednostavan i osvježavajuć kako to samo Nijemac može biti. Nagrađivan u konkurenciji manjih pivovara.
• Spojili smo ga s ljutom pizzom, jer nam uz nešto toliko vruće jednostavno treba nešto svježe i lagano kako bismo sve doveli u ravnotežu.
Ocjena 9,5 - izvrsno tempirano gašenje omanjeg šumskog požara


Najavljen je i Panorama pizza kup za sljedeću godinu. Održat će se nekoliko županijskih natjecanja, a finale će uslijediti 26. i 27. rujna u sklopu prvog hrvatskog festivala pizze. Na festivalu očekujemo izlagače iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Italije, koji će prezentirati svoje proizvode, od krušnih i drugih peći do najsitnijih alata i namirnica koji su potrebni za izradu pizze.

Ukratko, najvljena je nova era spajanja pizza i piva, nadamo se da smo vam dali neke dobre ideje i otvorili apetit! Dobar tek...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju