Najpametniji grad
na svijetu prema petom izdanju ESE Cities in Motion indeksa (CIMI) jest New York. Studija je provedena u 165 gradova u 80 zemalja, a na vrhu se ovaj put našla Velika Jabuka.

Drugo mjesto zauzela je britanska prijestolnica London, dok je kao trećeplasirani završio grad svjetlosti – Pariz. Popis se nastavlja s TokijEm i Reyjkjavikom, a listu TOP 10 popunjavaju Singapur, Seoul, Toronto, Hong Kong i Amsterdam.

Tokio Tokio (Foto: Gulliver/Thinkstock)

 

No što uopće znači termin "pametni grad" i kako se izračunava njegova "pamet"? Neki misle kako se on može odnositi samo na megalopolise, no ulazak Reykjavika u TOP 10 jasno govori kako to nije ključna stvar.

Prilikom ocjenjivanja "pameti grada" u obzir se uzimalo devet faktora: sposobnost privlačenja i ulaganja u ljude, društvena kohezija, ekonomija, okoliš, upravljanje, urbano planiranje, međunarodna suradnja, tehnologija i transport.

Gradovi na vrhu istakli su se u raznim kategorijama, pa je tako New York najviše ocijenjen za ekonomiju, London za privlačenje i ulaganje u ljude, dok je Pariz pohvale dobio za međunarodnu suradnju.

Ovo istraživanje korisno je ne samo za gradove koji na ovaj način mogu vidjeti što trebaju popraviti već i za turiste jer je prilično lijepo posjetiti grad za koji znate da privlači ljude i ima dobar javni prijevoz. Sve to može dovesti i do rasta turizma i napretka grada, a kompletan poredak pronađite na sljedećem linku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju