Globalni lider, koji je gotovo samostalno ucrtao OCR na svjetsku kartu sportova, bostonska je kompanija Spartan Race Inc. Spartan Race davne je 2007. započeo svoj uspon u SAD-u, a danas se može pohvaliti činjenicom da se Spartan događaji održavaju u 37 država svijeta.

Prošle se godine najveći svjetski OCR brend predstavio u Hrvatskoj događajima u Svetoj Nedelji (Spartan Race) i Dubrovniku (Spartan Trail), dok se u listopadu 2024., na otoku Hvaru, u gradu Hvaru, održava jedan od najprestižnijih događaja iz globalnog kalendara Spartan događaja – Spartan World Championship Hvar u disciplinama 100M i Sprint.

PR PR (Foto: PR)

No - što su uopće utrke s preprekama, kako su se pojavile i s kojom idejom?

OCR, ili Obstacle Course Racing, svoje korijene vuče iz vojske tj. vojnih treninga (vojne obuke) u sklopu koje su vojnici savladavali izrazito izazovne poligone kako bi testirali i unaprijedili svoju izdrživost i tjelesnu spremu. Ideja raznih OCR natjecanja za “amatere” bio je replicirati izazove stavljene pred vojnike i učiniti ih dostupnima široj javnosti, potičući ljude na zdrav život i tjelesnu aktivnost kroz uzbudljivu, dinamičnu i, do tada, nepostojeću formu natjecanja.

Osnivač Spartana, Joe De Sena, i sam je sudjelovao na prvim OCR natjecanjima u SAD-u što mu je promijenilo život i samo poimanje istog. Tada je, kao mešetar na Wall Streetu, odlučio napustiti svijet financija i ući u svijet fitnessa s namjerom, zapravo misijom, da promijeni 100 milijuna života. Spartan Race kao brend rezultat je upravo te odluke.

PR PR (Foto: PR)

Od osnutka 2007. do danas, popularnost Spartan Racea te OCR-a kao sporta rasla je velikom brzinom. Popularizaciji je svakako dopridonijela i činjenica da su se na Spartan Race utrkama natjecale i mnoge slavne ličnosti, poput sestara Venus i Serene Williams, princa Harrya, Kardashianki i Randya Mossa. Nastavno na spomenuta slavna imena, OCR kao sport (pa tako i sam Spartan Race) popularnost duguje i “Ninja Warrior” natjecanjima (Spartanova disciplina 100M najsličnija je upravo njima), koja su gledatelji u Hrvatskoj mogli pratiti na malim ekranima. OCR utrke su se, zbog svoje dinamičnosti i zahtjevnosti, pokazale izrazito prikladnima za TV prijenos.

PR PR (Foto: PR)

Televizija je, naravno, cijelu priču OCR-a usmjerila tamo gdje ju je malo tko uopće mogao zamisliti. A upravo je ta “televizičnost” sporta jedan od razloga zašto je utrka s preprekama na 100 metara, kakvu ćemo imati prilike gledati na Hvaru, postala debitantska disciplina (u sklopu modernog pentatlona) i na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028. godine, što će nesumnjivo rezultirati eksponencijalnim rastom popularnosti samoga sporta, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Trendovi i analize gledanosti svjedoče da su gledatelji željni dinamičnih, brzih i atraktivnih sadržaja, stoga ne čudi nedavno uključivanje BMX-a i skejta u olimpijske sportove, a iz čega proizlazi da će i OCR utrke, u bližoj budućnosti, postati samostalna disciplina na Olimpijskim igrama.

PR PR (Foto: PR)

Što su dakle Spartan utrke, kako to izgleda u praksi? Ovisno o disciplini, natjecatelji se penju po užadi, preskakaču ili se penju preko prepreka (od kojih su neke i do 10m visine) , provlače ispod bodljikave žice, nose vreće s pijeskom te bacaju koplje poput istinskih Spartanaca… a sve to, kad god je moguće, trčeći. Zvuči teško? I jest, ali bitno je naglasiti da iako u svijetu postoje oni elitni sportaši koji se bave OCR utrkama profesionalno, postoje i sportaši “amateri”, zaljubljenici u taj sport, a upravo su oni ti koji su zaslužni za već spomenuti procvat Spartan događaja i OCR utrka na globalnoj pozornici sportova. Iz tog razloga, na Hvaru će se, uz Svjetsko prvenstvo u već spomenute dvije discipline održati i natjecanja za sportaše “amatere” u disciplinama Sprint, Super i Beast (5, 10 i 21 kilometar s preprekama) što znači da će svi oni željni utrkivanja imati priliku popeti se na postolje i primiti medalju u svoje ruke. Uz to, održat će se i Spartan Kids utrka za one najmlađe (4 -14 godina starosti), što daje dodatni legitimitet OCR-u kao sportu dostupnom i prilagođenom svima.

PR PR (Foto: PR)

Joe De Sena, osnivač Spartan Race-a, izjavio je kako je zajedno sa svojim timom pomno analizirao nekoliko lokacija koje bi bile prikladne za domaćinstvo svjetskoga prvenstva te da su se Hvar i Hrvatska nametnuli kao najbolje rješenje: “S obzirom da je Spartan Svjetsko prvenstvo na Hvaru vjerojatno i najvažniji događaj u našem, Spartanovom, globalnom kalendaru događaja u 2024. godini, s lokacijom nismo smjeli pogriješiti. Grad Hvar me oduševljava svojom spektakularnom ljepotom i jedinstvenim okruženjem. Vjerujem da će se na Hvaru odigrati jedno od najboljih Spartan natjecanja ikada, a očekivanih par tisuća natjecatelja, govori u prilog tome. More, blaga klima i nevjerojatna gostoljubivost ljudi u Hrvatskoj predstavljat će nezaboravno iskustvo za sve natjecatelje događaja što je meni kao vlasniku brenda iznimno bitno. Ovaj događaj predstavlja vrhunac našeg rada i predanosti te ga s nestrpljenjem očekujemo".

Dodajmo tome i da je za događaj osiguran najveći nagradni fond u povijesti Spartan događaja u ukupnom iznosu od 100.000 Eura, čime je organizator osigurao da se sva najveća imena iz svijeta OCR utrka pojave i utrkuju na Hvaru.

PR PR (Foto: PR)

Spartan Svjetsko prvenstvo ove će se godine održati od 10. do 13. listopada, na otoku Hvaru i to u samom centru grada Hvara. U četvrtak, 10. listopada, uz paradu nacija i svečano otvorenje događaja, započet će četverodnevni spektakl u kojem će se sportaši profesionalci i amateri odmjeriti u pet različitih disciplina - utrci s preprekama na 100 metara, pet kilometara (Sprint), deset kilometara (Super), dvadesetjedan kilometar (Beast) i Kids. Ostaje nam samo dočekati listopad i uživati u onom najboljem što sport i Hvar mogu ponuditi. Vidimo se!

Svi željni sudjelovanja prijaviti se mogu na race.spartan.com

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju