Bez obzira na lokaciju u poslovnoj zoni Žitnjaka, The Garden Brewery Nicka Colgana (britanskog producenta i osnivača Garden festivala) polako se, ali sigurno uvukao pod kožu svojim konceptom pivovare, odnosno pivnice s disko-kuglom. Omiljeno mjesto na istoku grada za craft pivo, burgere i izlaske vikendom nedavno je dobio nastavak priče u samom centru Zagreba, ali s drukčijom vizijom.

Na mjestu nekadašnje Lune Rosso i jednako neuspješnog restrana No, no, no koji ju je naslijedio, osvanuo je The Garden Bar & Kitchen, zamišljen kao mjesto na kojem će se uz omiljeno pivo moći guštati u jednostavnim jelima. Na. moglo bi se reći, ukletoj adresi Preradovićeve 12 konačno se kuha kvalitetna gastronomska priča.

Osvježenje je stiglo s pojačanjem Marka Palfija, chefa koji je promijenio hedonističku sliku Čakovca. Nakon nešto više od 4 godine u Mundoaki Palfi je promijenio lokaciju i nastavio se baviti ozbiljnom bistronomijom. Brzo se snašao u novom okruženju, a nije mu trebalo puno više od mjesec dana da gostima koji cijene dobru kuhinju ponudi odličan koncept. 

Atmosfera u kuhinji Atmosfera u kuhinji (Foto: Mate Janković)

Možda je razlog tome što Palfi još od Prasca, koji je svojedobno bio jedan od najboljih zagrebačkih bistroa gdje god krene, nosi sa sobom koncept hrane sa srcem, dušom i obiljem umamija na koji se lako navući.

Na novom, promišljenom meniju pažnju plijeni teleći bečki s aiolijem od pečene rog paprike koji dolazi u tri veličine ovisno o tome koliko možete ili želite pojesti.

Uz pivo odlično pašu i burgeri, sendviči te fish & chips na hrvatski način od fine losos pastrve koja se malo gdje može naručiti. Zagrijati se može i jelima na žlicu, poput primjerice kremastom juhom od pastrnjaka i češnjaka. Grickalice su također sve samo ne dosadne – od popcorn piletine do proljetnih rolica s patkom, sve zvuči fino.

Predjelo Predjelo (Foto: Mate Janković)

Novost u 'Gardenu' su gurmanske večere na kojima će se Palfiju pridružiti gostujući kuhari. Led je probio je Mate Janković, a sudeći prema reakcijama gostiju vrijedilo bi nastaviti niz. Vjerojatno ćemo u nastavcima moći okusiti jela Igora Gudca i drugih sjajnih chefova, o tom — potom.

Signature srijeda u režiji Palfija i Jankovića započela je izbalansiranim okusima hladnog predjela. Dimljeni svinjski jezik i ciklu pečenu na kavi lijepo je digla ukiseljena muškatna bundeva, kao i panna cotta od hrena. Minijature pune okusa dodatno su zaigrale čipsom od čvaraka, redukcijom balzamičkog octa i bučinim uljem.

Slijedio je ćevap od mljevene svinjetine i jadranskih kozica s pireom i umakom od međimurskih 'slanina', komoračem, jabukom i gorušicom.

Uzmemo li u obzir navike Hrvata u čijim se tanjurima meso s morem rijetko druži moglo bi se reći da se radi o hrabrom potezu. No mirisi i okusi su se senzacionalno nadopunjavali, bez ikakvog stršanja. Poneki prigovor išao je na račun strukture, ali nama je u misli prizvao mamin faširanac koji se s pireom savršeno uklapa u sjećanje o sretnom djetinjstvu.

The Garden Bar & Kitchen The Garden Bar & Kitchen (Foto: NB)

Hrskave izvana, sočne iznutra – stigle su panirane i pržene talijanske loptice (arancini) od bunceka. Promišljeno slane kako bi pozvale na kombiniranje s pivom i varivom od prokulica i špeka s dimljenim temeljcem te emulzijom od kiselkastih jabuka.

Koliko head chefova, toliko i glavnih jela. Dočekao se nastavak u nimalo sporednijoj svinjskoj potrbušini, koja se sporo pekla dok ne omekša sve osim hrskave korice. Glazirali su je souorom od višnje i poslužili uz pire od narančastog batata. Za završni touch u tanjuru je bio umak od ljutike i rižinog octa.

Svinjska potrbušina Svinjska potrbušina (Foto: Mate Janković)

Za kraj je stigla sreća u limenci piva. Veličanstveni mousse od kestena i čokoladni biskvit sa stoutom osvježilo je kompot od krušaka s anisom. Uz tamno i mliječno pivo s aromama kave i čokolade, ovakav desert lijepo je zaokružio cijelu priču.

> Izletište nadomak Samobora: Restoran u kojem gosti traže da im se kruh spremi za doma

Sudeći po jelima od kvalitetnih namirnica, lijepo izbalansiranim okusima i nimalo dosadnom meniju The Garden Bar & Kitchenu smiješi uspješna budućnost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju