Pivovara Medvedgrad u posljednje je vrijeme ponudila čak tri brenda koja nisu u stalnom portfoliju, a riječ je o India Pale Aleu Fakin IPA, gorkom hmeljnom napitku za muškarce s bradom, plemenitu Groficu Kirch od višnje, te za kraj – Ljeto u Zagrebu, iza čega se krije pravi belgijski witbier!


Groficu smo već hvalili, ovogodišnja je više osvježavajuća i manje slatka od prošlosezonske, Fakin je, kako mu samo ime govori, divalj i iznenađujuć, a od witbiera, stila čiji je najpopularniji predstavnik Hoegaarden, Božo i ekipa iz Medvedgrada su napravili nešto svoje i uvijek zanimljivo. Pšenični Moby Dick!

Ljeto u Zagrebu je napravljeno od pšeničnog i ječmenog slada te zobi, a ima i korijandra, te kore gorke naranče.Sadrži 5,2% alkohola te 13% ekstrakta, i općenito je blago i osvježavajuće. Veliko je i pozitivno iznenađenje što je tim Medvedgrada na čelu s kuharom Ivicom Štrumlom pripremio i poseban meni koji prati ovo lagano, ljetno pivo. Dakle, pivo i sirevi, odnosno pivo i lignje – to morate probati u Ilici u malom Medi ili u drugim franšizama Medvedgrada i to što prije!


Potepuhov prvi sajam craft, mini i mikro pivovara u srcu Zagreba okupio je početkom srpnja 10 pivara - ABA 5th Element/Daruvarska pivovara, Bošnjak, Zmajska, Nova runda, Varionica, Hold'em brewery, Medvedgrad, Visibaba, Kabinet i Ferdinand. Točilo se 19 različitih piva, a istočilo gotovo 3.000 litara! U dva festivalska dana preko Trga Petrice Kerempuha prošlo je, po slobodnoj procjeni, cca. 2.500 posjetitelja. Sve je to dovelo do toga da će se sve – ponoviti, i to krajem kolovoza!


Isti je vikend održan i Festival craft piva u Samoboru s nešto malim odazivom, ali sasvim dovoljnim da ovakav tip manifestacije zaživi i u ovom prekrasnom gradu. U Požegi je održana 3. Požeška krigla, koja je okupila pivsku Slavoniju s prijateljima, a u Rijeci se tijekom cijelog ljeta održava Guver – Ljetni pivski vrt s bogatom ponudom brojnih domaćih i stranih piva. Otvaraju se pivski shopovi, pa su uz Kuću piva, Beershop, Magic Beer Room tu i Pivoteka u Zagrebu, Beer geek shop i Beer house u Zadru... Nova Runda je pak uspjela izvesti svoje pivo u Crnu Goru, a Varionica puniti svoj Pale Ale u bocu. Zmajska pivovara nakon Pozoja odmara od noviteta, ali koliko su toga postigli ove godine - neka ih!


Velike pivovare odmaraju kad nema nogometa, ali zato djeluju na drugim frontama. Karlovačka pivovara sadi domaće limune za Radlere, održava koncerte širom zemlje i sprema se za najveće Karlovačke dane piva u povijesti. Direktor marketinga Carlsberg Croatie Martin Best pohvalio se medijima s tri zvijezdice dobivene u konkurenciji Superior taste awards za Pan lager i Pan bezalkoholni međunarodnog instituta za okus i kvalitetu (ITQI), a zna se što se pije na Špancirfestu...

Staropramen Zagrebačke Pivovare je drugu godinu zaredom osvojio nagradu Superior Taste award za vrhunsku kvalitetu i okus. Sponzoriraju se nogometni turniri i koncerti, napravili su čak i plažu na Europskom trgu, a o koncertima u Pivani – samo sve najbolje. Klupski projekt Beck'sperience je pak ove godine angažirao najzgodniju domaću glazbenicu za zaštitno lice - Ana Rucner biti peti element i zvijezda Beck'sperience turneje na kojoj će se na violončelu pridružiti nastupu DJ-a Tom Pola u osam odabranih klubova duž naše obale.


Vrući ljetni Beck'sperience tulumi počinju nastupom DJ-a i Ane Rucner održat će se:

25.7.2015. Rijeka – Karolina
27.7.2015. Poreč – Byblos
30.7.2015. Opatija - Colosseum
1.8.2015. Makarska - Deep
4.8.2015. Split - Etage
6.8.2015. Zadar - Ledana
8.8.2015. Šibenik - Makari

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju