Uskršnji otok, poznat još i kao Rapa Nui već dugo fascinira ljude diljem svijeta svojim položajem usred ničega, ali i misterioznim statuama. Prije više od 60 godina jedan norveški istraživač putovao je tamo kako bi naučio više, a sada će tisuće artefakata koje je donio, biti vraćeni na otok iz norveškog muzeja.

Kon-Tiki muzej iz Osla originalno je sagrađen kako bi svijetu pokazao slavnu splav kojom je norveški istraživač Thor Heyerdahl plovio između Perua i Polinezije davne 1947. S druge strane, Rapa Nui je posjetio dvaput – sredinom pedesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, te je s njih donio mnoge predmete koji se danas mogu naći u muzeju.

Uskršnji otok - 4 Uskršnji otok - 4 (Foto: Getty Images)

No, godine 2019., došlo je vrijeme da se mnogi od tih arheoloških nalaza, ljudskih ostataka i ostalih predmeta vrate kući, što su dogovorili uprava muzeja i čileansko ministarstvo kulture. Da stvar bude bolja, potpis za povrat artefakata sa strane muzeja dao je Thor Heyerdahl mlađi, sin slavnog istraživača.

I dok je ova gesta i najava prihvaćena s oduševljenjem na Uskršnjem otoku, postoje još mnogi vrijedni i značajni predmeti s otoka u muzejima diljem svijeta. Tako se jedna figura poznata pod nazivom Moai i dan danas čuva u Britanskom muzeju u Londonu. Unatoč molbama guvernera Uskršnjeg otoka da se vrati tamo gdje i pripada, Britanci nisu popustili, barem za sad.

Otkriven misterij: Arheolozi riješili zagonetku otoka kamenih divova Uskršnji otok - 5 Uskršnji otok - 4 Uskršnji otok - 3 +1 Uskršnji otok - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju