Koliko kuhinja, toliko i jela od mljevena mesa, a jedno od najpopularnijih u našim krajevima zasigurno su faširanci, popečci, kosani odresci ili polpete. Iako se miljenici narodnih recepata često smatraju običnim „pučanima“, lako se pretvaraju u specijalitete dostojne svečanijih okupljanja.

Odaberu li se kvalitetni sastojci i ako se pripreme s pažnjom, faširanci mogu biti i zvijezde stola. O vrsti mesa i omjerima vode se neumorne rasprave, ali mnogi se kuhari slažu da je formula za uspjeh junetina i svinjetina u omjeru 70:30. Ukusni su i oni od čiste teletine, ako imate mašinu za mljevenje, možete iskoristiti plećku.

Izbjegavate li masnoće, poslužit će i mljevena piletina ili puretina, a faširance možete i ispeći u pećnici. Što je bolje meso, to je ukusniji faširanac. Osim mesa, dodaje se kruh koji je prethodno namočen sa začinima i jajima te ocijeđen. Imate li dovoljno vremena za pripremu ručka dobro je ostaviti smjesu da stoji nekoliko sati kako bi se sastojci lijepo povezali.

Jedan od trikova za pripremu finih faširanaca koji ne pucaju jest strpljivo miješanje smjese rukama. Dobro je izradite kako bi zadržali lijep oblik i dobili na sočnosti. Odlični će biti i ako kruh prethodno namočite u mineralnoj vodi jer smjesa neće biti pretjerano zbijena.

Sastojci za faširance

300 g mljevene junetine
200 g mljevene svinjetine
3 mlada luka
3 bijele žemlje
gazirana mineralna voda
sol i svježe mljeveni papar
1 jaje
vezica peršina
3-4 grančice svježeg timijana
krušne mrvice

Priprema:

1. Sitno nasjeckajte peršin i listiće timijana.

2. Žemlje narežite na male komade i namočiti u mineralnoj vodi

3. Mljeveno meso pomiješajte sa sitno sjeckanim mladim lukom. Dodajte peršin i listiće timijana, sol, papar, jaje i žemlje ocijeđene od vode.

4. Mijesite smjesu rukama nekoliko minuta da se sve dobro poveže i ostavite je da odstoji 2 sata.

5. Oblikujte faširance, uvaljajte ih u krušne mrvice pa pržite u ulju s obje strane po 7 minuta.

6. Poslužite ih uz pire, salatu od krumpira ili varivo.

Prizor iz pakla ili jedno od 10 najljepših čuda svijeta? Božićni otok Božićni otok Božićni otok +1 Božićni otok

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju