Svake godine krajem listopada australski Božićni otok potpuno se zacrveni. Božićni otok je australski teritorij koji se prostire na oko 135 četvorna kilometra u Indijskom oceanu. S novom sezonom monsunskih kiša počinje masovna migracija crvenih rakova, endemske vrste koja ostatak godine živi na tlu prašume.

Oko 40 milijuna odraslih jedinki kreće na svoj put prema obali gdje se pare, a ženke ostavljaju jajašca u moru. Njihova migracija ovisi isključivo o vremenskim prilikama i kretanju mjeseca, pa ako kiša kojim slučajem zakasni, rakovi ne kreću prema obali do idućeg mladog mjeseca, kada za vrijeme plime ženke polažu jaja na obali.

Tijekom migracije stanovnici Božićnog otoka trude se napraviti sve što je u njihovoj moći kako ne bi ozlijedili rakove. Izgradili su mostove i tunele, a na vrhuncu tog godišnjeg rituala zatvara se promet, a ljudi se okupljaju kako bi promatrali taj pomični crveni tepih.

Prizor rakova na ulicama i malih, tek rođenih račića, na obali je spektakularan, pa ih mnogi dolaze vidjeti uživo. Kako to izgleda, pogledajte u videu Insidera.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju