Misteriozno otkriće Madagaskara
Madagaskar je jedno od najmisterioznijih mjesta na svijetu, s ekosustavom kojeg se ne može naći nigdje drugdje. Svoju misterioznost sačuvao je do danas, pa samo zamislite kako je bio strašan 1700.-tih godina. Robert Drury je zaslužan za otkriće Madagaskara, nakon što je doživio brodolom i bio zarobljen od domorodaca koji su ga iskorištavali i zlostavljali. Uz velik napor uspio im je pobjeći i vratiti se natrag u Europu. 1729. godine napisao je knjigu i opisao svoja iskustva u zarobljeništvu. Nitko nije vjerovao da je njegova priča istinita, pa je umro u siromaštvu i odbačen od društva. Tek 275 godina nakon njegove smrti britanski arheolog Mike Parker Pearson odlučio je istražiti njegovo putovanje sljedeći knjigu. Ispostavilo se da je knjiga istinita jer su u njoj opisani detalji koje ne bi bilo moguće opisati osim ako Drury nije bio tamo. Pearson je na kraju uspio naći i olupinu broda s kojim je Drury došao do Afrike.

Henry Navigator
Ovaj čovjek zaslužan je za otvaranje puta ekspedicijama u Afriku i činjenicu da je Portugal kolonizirao veći dio tog kontinenta. Kao sin kralja i kraljice imao je otvorene mogućnosti istraživati svijet oko sebe. Tako je bio poslan u Afriku kako bi izveo Španjolce iz sjevernoafričkog grada Ceute. Tada je uvidio priliku za ogromnim povećanjem portugalskog prekomorskog teritorija, te je osnovao školu za pomorce u kojoj su se školovali budući veliki moreplovci i istraživači.

Izrada karti
Najranije karte o cijelom Afričkom kontinentu napravio je Sebastian Munster, njemački znanstvenik, oko 1554. godine. On je dobio informacije o Africi tako što je intervjuirao njemačke znanstvenike i imigrante, prikupljao različite karte i spajao ih u jednu. Prije nego što je umro od kuge bio je jedan od najutjecajnijih kartografa toga doba. Stoga ne čudi što je u današnjem području pustinje Sahare  pretpostavio da se nalazi šuma, da područje današnje Nigerije nastanjuju divovi, te da rijeka Nil izvire u Mjesečevim planinama. Isto tako zabilježio je mnogo otoka oko Afrike, što se na kraju nije pokazalo točnim. Ono što je fascinantno je činjenica da je položaj rijeka bio - nevjerojatno točan.


Paul du Chaillu i Pigmeji
Ovaj Francuz poznat je po tome što je bio prvi Europljanin koji se susreo s gorilom. Do tog trenutka one su se smatrale mitskim bićima. Isto tako bio je prvi Europljanin koji je istražio narod Pigmeja. Pigmeji su se spominjali u literaturi godinama prije toga, ali se smatralo da su više dijelom legendi i mitova nego stvarni ljudi. Njegovi prvi dojmovi o Pigmejima zabilježeni su ovim riječima: „Ljudi koji se nevjerojatnom lakoćom, brzinom i tišinom mogu kretati po šumi.“ Ostao je fasciniran njihovom visinom, a njihovo povjerenje zadobio je prezentacijom hrane koju je donio sa sobom.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju