Ekipa sa svjetski poznate stranice posvećene putovanjima - Lonleyplanet, iskopala je amaterske snimke Hrvatske, točnije Plitvica, Splita i Dubrovnika iz daleke 1939. godine. U uvodu teksta zaključili su kako, nažalost, Hrvatska više nije tajna, a ljepotu naše zemlje "umanjuju" kolone turista na mjestima na kojima bi samo željeli uživati u malo mira i upijati prirodne ljepote te kulturu naše zemlje.

Ali, kako što kažu, to je cijena ljepote i turizma svugdje u svijetu pa i u Hrvatskoj. Kako piše Lonleyplanet, prije mnogih desetljeća Hrvatska je bila neotkrivena, a za nju su gotovo "samo znali" njemački turisti koji su rado ljeti dolazili na našu obalu. Jedna od tih njemačkih obitelji koja je bila preteča današnjeg masovnog turizma i ljetovala u Lijepoj Našoj snimila je 1939. godine nekoliko kadrova Plitvica i Dalmacije koji uz današnje gužve djeluju gotovo nerealno. Teško da se možemo vratiti u to vrijeme pa uživajte u kadrovima koji otkrivaju ljepote Hrvatske u, rekli bismo, izvornom obliku.

Ako ste se pitali kako izgleda Dubrovnik bez turista, prilažemo još jedan video koji je nastao gotovo prije 60 godina, točnije 1959. godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju