Jelena, otkud ime Pupitres?
Često su me proteklih dana pitali što znači Pupitres i svaki put kada bih objasnila značenje te riječi, svima bi se lice ozarlilo jer bi shvatili koja je poveznica između mene, mog zanimanja i Pupitresa kao brenda kojeg predstavljamo. Riječ je dakle o konstruiranim stalcima u obliku slova A, u čije se krugove pod određenim kutom polažu boce šampanjaca kako bi se spustio talog pri završnoj fazi same proizvodnje. Jedna od meni najdražih stvari s kojima sam dolazila u dodir na svom poslu, i kao sommelier, a i ranije, bio je upravo šampanjac i sve s njim povezano. Šampanjac daje sjajne arome brioša, tosta, netom pečenog kruha koji podsjeća na djetinjstvo, toplinu doma i obitelj te se otvara u svim prilikama života. Upravo iz ovog razloga niti jedno drugo ime nije niti dolazilo u obzir.

Kako ste došli na ideju za školu?
Sve svoje znanje, ljubav prema vinu i iskustva koja sam stjecala godinama želim nesebično dijeliti sa drugima. Nitko nije sretniji od mene kada me prijatelji ili poznanici nazovu i pitaju za preporuku vina i kad ih oduševim. Vinska škola je moja misija. Želim svima žednima znanja o vinu podastrijeti svoje znanje i ljubav. Želja mi je da se potpomogne razvitku vinske zajednice u Hrvatskoj i svojim Vinskim školama osvjestiti i produbiti kulturu stola u nas te je podići na jedan viši nivo.

Po čemu se razlikujete od drugih?
Po najvažnijoj stvari, a ta je da ja kroz svoje dugogodišnje iskustvo koje sam godinama stjecala na poziciji sommeliera u renomiranim zagrebačkim restoranima prenosim niskustvo drugima neovisna o ikome. Praksa u mom zanimanju je najvažnija, kao što je i edukacija imperativ. Na našoj Vinskoj školi kuša se ono vino koje je mene osvojilo. Svakom vinu dajem priliku. Cilj Vinske škole je povezati ljude, prenjeti im žar i ljubav prema vinu, te da oni dalje tu žar prenose drugima i primjenjuju stečena znanja u svakodnevnici. Na našoj Vinskoj školi naučiti ćete koji stil vina izabrati za koju prigodu, kako se vinski izražavati, koji su cijenjeni proizvođači vina u svijetu. Kušaju se sva vina svijeta. Obrazovnim programom za građanstvo nastojimo podržati širenje održive vinske kulture i razvijanje iste.

Što se sve može naučiti
Škola je tematski podjeljena na tri djela. Prvi dio je osnovni stupanj gdje polaznici imaju prvi susret s vinom. Bez obzira da li vino pijete oduvijek, ili se prvi put susrećete s njim - osnovni stupanj nudi puno. Učimo pravilno rukovati s bocom vina te upoznajemo i vježbamo dekantiranje. Polaznici se upoznaju sa zanimanjem sommeliera te uče kušati kao sommelieri. Upoznavaju se različiti stilovi vina te kako prepoznati dobro vino.
Na drugom, naprednijem stupnju, radimo analizu vina uz preporuku koja morate kušati te učimo o najpoznatijim i najznačajnijim vinima u svijetu. Upoznaje se vinski vokabular, arome i okusi vina. Također na naprednom stupnju ulazimo u svijet šampanjaca i pjenušavih vina te saznajete sve njihove tajne. Na trećem dijelu, kojeg smo nazvali Hrana i vino, polaznici stječu uvid kako najbolje uskladiti hranu i vino radeći osjetilnu analizu hrane s ciljem usklađivanja s vinom. Detaljnije učimo i obrađujemo svijet aroma uz profesionalnu organoleptičku analizu vina.

Gdje se održava škola i po kojoj cijeni
Vinska škola održava se u cafeu Velvet (bijeli Velvet) Dežmanovoj ulici 9, s početkom u 18:30 h. Cijena Vinske škole osnovni i napredni stupanj iznosi 250,00 kn, dok treći dio, Hrana i vino iznosi 300,00 kn po polazniku. Na svakoj radionici se kušaju četiri različita vina, to jest četiri čaše vina po polazniku uz prigodne zalogajčiće.


Kako i kada se možemo prijaviti
Svoje mjesto u Vinskoj školi možete rezervirati putem maila pupitres@pupitres.hr, ili  na broj telefona 098/ 165 80 73

Prvi susret s vinom - osnovni stupanj
18.09. ili 19.09. 2014.
Vinskim putevima svijeta - napredni stupanj
25. ili 26.9. 2014.
Hrana & vino
02.10. ili 03.10.2014.

Mjesto na radionici možete rezervirati za datum koji Vama najviše odgovara. Očekujem Vas!

Hvala Jelena! Sigurni ste u svoje vinsko znanje i vokabular? Razmislite i možda se uskoro vidimo u školskoj klupi. Živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju