Kora golemih mamutovaca debela je, vlaknasta i mekana, s karakteristično crveno-smeđom bojom, te otporna na šumske požare.

Ima plavkasto i zelenasto igličasto lišće te smeđe jajolike češere. Riječ je o dugovječnim stablima koja prirodno rastu na području Kalifornije, ali se mogu pronaći i u nekim dijelovima Europe.

Njihova monumentalnost u Henry Cowell Redwoods State Parku dobar je “paravan” za neobične tajne prirode.

Krošnje golemih mamutovaca skrivaju takozvana fantomska albino stabla, koja su iznimno rijetka. U svijetu je otkriveno oko 400 takvih bijelih stabala, a čak 13 nalazi se u ovom parku. Crvena kora golemih mamutovki Crvena kora golemih mamutovki (Foto: Profimedia.hr)

Albino mamutovce nazivaju još i duhovima šume, ali ne dijele mnoge karakteristike s ostalim stablima ove vrste.

Isprva se mislilo da je njihova genska mutacija rezultat zagađivanja. Provedena su neka istraživanja koja su otkrila da albino stabla skupljaju više nikala od klasičnih zelenih mamutovaca. Nikal inače uništava klorofil koji se nalazi u biljkama, no albino mamutovci ne posjeduju taj zeleni pigment.

To je navelo neke da zaključe kako su albino mamutovci zapravo jetra šume, koji filtriraju štetne tvari iz okoline koje su uključene u nju nakon što je ovdje izgrađena željeznica.

Kako izgledaju ova fantomska albino stabla u Henry Cowell Redwoods State parku pogledajte u priči Great Big Storyja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju