Na brdu smeća Rautenweg od devedesetih godina rijetka vrsta planinskih koza neumorno brsti sve što može sa zelenih površina, a radnici deponija još uvijek se sjećaju kako su neke od njih hranili na bočicu. 

Te se autohtone koze pasmine Pinzgau, između ostalog, hrane i božićnim drvcima; nakon što prođu blagdani i skinu se ukrasi, stanovnici ih odnose na mjesta za odvoz i dalje kreću na deponij. Najveći dio ipak se koristi za proizvodnju električne energije. Život na deponiju koze je spasio od izumiranja, a danas se jarići vraćaju u prvobitni dom – planine oko Salzburga.

Koze nisu jedina posebnost najvećeg odlagališta otpada u Austriji, ondje se mogu vidjeti brojne druge biljne i životinjske vrste, a od 2008. godine na deponij se ne odlaže neprerađeni otpad. Austrijanci neprestano pronalaze „zelena rješenja“ kako bi sačuvali prirodu.

„Rautenweg je također i omiljeno izletište mnogih Bečana. U sklopu posjeta odlagalištu mnogo se toga može naučiti o bečkom gospodarenju otpadom te istovremeno uživati u flori i fauni koja se tamo nalazi“, piše Eurocomm-PR.

Za lijepog vremena od svibnja do listopada odlagalište udaljeno oko 10 kilometara od centra Beča se može besplatno posjetiti drugi petak u mjesecu od 14 sati i prvu subotu od 10 sati, a obilasci traju dva sata. Tijekom ture posjetitelji će se provozati vlakićem, naučiti ponešto o zaštiti podzemnih voda i alternativnim izvorima energije, kao i uživati u pogledu na grad. 

  Japodski otoci - 9 Putovanja Senzacija! Otoci smješteni tik uz Hrvatsku koji nemaju konkurenciju u svijetu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju