Amerikanci i Britanci, s obzirom na svjetski značaj, vjerojatno su uvjereni kako su baš njihove putovnice one najmoćnije i najvrjednije na svijetu. No izgleda da se Jenkiji i stanovnici Albiona varaju jer, prema istraživanju koje su provele britanske vlasti u suradnji s tvrtkom Henley & Partners, brojke pokazuju drukčiju situaciju.

Najmoćnija putovnica na svijetu donedavno je pripadala najjačoj sili Europske unije – Njemačkoj. No danas svi koji posjeduju putovnicu s natpisom Bundesrepublik Deutschland, s koje vas promatra orao, imaju slobodan ulaz u 188 svjetskih zemalja, što je za jedan manje od Japana i Singapura, koji dijele prvo mjesto.

Na ljestvici zemalja koje bez prethodnog traženja vize mogu prijeći najveći broj granica iduće su Švedska, Finska, Italija, Španjolska, Danska, Francuska i Južna Koreja. Njihova putovnica može vas odvesti u 187 zemalja bez traženja vize. Amerikanci se nalaze na četvrtom mjestu s još nekoliko zemalja, a oni mogu bez vize posjetiti 186 zemalja.

Što se tiče zemalja s najmanjom slobodom kretanja, na dnu su se našli Afganistan i Irak. Njima viza ne treba samo za 30 zemalja, a za sve ostale, treba. Mrvicu su bolje Somalija i Sirija, koje su slobodne posjetiti 32 zemalje.

> Litra benzina 9 kn, a kruh 22 kn! Ovo je najskuplji grad na svijetu

Napokon, dolazimo i do Hrvatske. Svi mi koji imamo plavu putovnicu možemo bez traženja vize posjetiti respektabilnih 169 zemalja, čime smo se plasirali na 16. mjesto tog popisa. Susjedi Mađari i Slovenci (180) stoje bolje od nas i zauzimaju 9. mjesto.

S druge strane, znatno smo bolje plasirani od ostalih susjeda. Srbi su zauzeli 36. mjesto (130), Crnogorci 42. (123), a oni s putovnice Bosne i Hercegovine nesmetano mogu otputovati u 118 zemalja, čime se BiH smjestila na 46. mjesto.

Cijeli popis možete pogledati ovdje.

 

Top-ljestvica najmoćnijih putovnica:

1. Japan, Singapur – 189

2. Njemačka – 188

3. Finska, Francuska, Italija, Južna Koreja, Španjolska, Švedska, Danska – 187

4. Austrija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugal, UK, SAD – 186

5. Belgija, Kanada, Irska, Švicarska – 185

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju